Árkorrekciókkal, energetikai fejlesztésekkel kezeli a válságot az Eventrend

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. október 05. 15:21

Energetikai és kompetenciafejlesztésekkel, árkorrekciókkal tervezi átvészelni az előttük álló időszakot az Eventrend Group, amely hotel üzletágának felfüggesztése után ismét a rendezvényszervezésre, az éttermi vendéglátásra és a koncessziós üzemeltetésre fókuszál.

Minap adtunk hírt arról, hogy az Eventrend Group az energiapiaci helyzet miatt októbertől új üzemeltetőnek adott át öt vidéki szállodát, a saját tulajdonú bikácsi Zichy Hotel jövőjéről pedig a bezárást követően döntenek.

Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán alapító-tulajdonosok a tovább működő üzletágaikat értékelve elmondták, hogy rendezvénybevételeik a korábbi, pandémiás időszakhoz képest jelentősen emelkedtek, és egy átlagos évhez mérten is erősnek mondhatók. Remélik, hogy ez kitart az év végéig, az előrejelzések egyelőre biztatók. A gasztrobevételekben a nemzetközi forgalom élénkülése miatt jelenleg inkább erősödést tapasztalnak, így náluk a bevételi oldal összességében jól alakul.A cégvezetők szerint rendezvény területen a nyersanyagköltségek az eseti árképzés miatt beépíthetők az eladási árakba. A piac ma jellemzően elfogadja az értékesítési árakat, még ha azok – indokoltan bár, de – jelentősen emelkedtek is.A legnagyobb nehézséget a hosszabb távra előre kiadott árak okozzák, hiszen az ajánlat készítésekor nehezen tervezhető a költségek alakulása. Ezért hosszabb távra előre csak irányárakat érdemes megjelölni, és az árváltoztatás lehetőségét is szükséges fenntartani – hangsúlyozzák.

Nagy Gábor (b) és Kőrössy Zoltán (j): A rezsi drágulására a költségek kontrollálásával tudunk reagálni

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

„A gasztro üzletágban az élelmiszerek és a rezsi drágulása is egyre nagyobb hatással jelentkezik. Erre egyrészt a költségek kontrollálásával tudunk reagálni. Az éttermi kínálatot az alacsonyabb bekerülési árú nyersanyagokból készülő ételek-italok irányába tudjuk terelni, szem előtt tartva, hogy azok élvezeti értéke és minősége továbbra is magas maradjon. A rezsi bevételeinkhez mért aránya a többszörösére emelkedett, így a közvetett költségeink emelkedése elkerülhetetlen. Az energiafelhasználás terén pedig egyre több okos gyakorlatot alakítunk ki a csökkentés érdekében. Mindezek mellett áremelésre is szükség van, amivel jelenlegi tapasztalataink szerint a stabil gazdálkodáshoz szükséges árrésszint fenntartható; ezen a téren ezért nem romlott a gazdálkodásunk. Az energetikai fejlesztések és beruházások több egységnél szükségszerűvé váltak, ezek ma már belátható időn belül megtérülő beruházások" – fogalmaztak.

 

Fontos lett az energiatudatosság

Minden egységükben, ahol ma már jelentős költséget jelent a rezsi, szakértők bevonásával mérik fel a lehetőségeket, és tervezik meg a tennivalókat. Ugyanakkor, mivel a cégcsoport többségében bérleményekben dolgozik, számos hosszú távú energetikai fejlesztés csak a tulajdonosokkal való együttműködés mellett reális, hangsúlyozták.

„Több egységünkben is tárgyalunk erről, és vannak olyan helyek, ahol az ingatlantulajdonosok bevonásával és az ehhez elérhető támogatott finanszírozási lehetőségek igénybevételével meg fogjuk valósítani az energetikai beruházásokat. Ezzel együtt azt is látjuk, hogy jelentősen nőtt a vezetőink energetikai tudatossága, amely új kompetenciaként jelentkezik, hiszen eddig nem volt számottevő megtakarítási lehetőség ezen a téren. Most, hogy a költségeinkben a rezsi jelentős arányt képvisel, ez megváltozott, és sokkal nagyobb hozzáértéssel és tudatossággal közelítünk a témához" – tették hozzá.

Az ikonikus Centrál Kávéház idén áprilisban nyílt meg újra a pesti belvárosban az Eventrend üzemeltetésében

Fotó: Eventrend Group

Az Eventrend Group tulajdonosai úgy vélik, a rezsiköltségek irreális emelkedését állami segítséggel érdemes lenne valamilyen formában ellensúlyozni, bár erre jelenleg kevés esélyt látnak, hiszen az energia drágulása az országban szinte mindenkit és minden ágazatot érint.

 

Ahol segíthetne az állam

„A rezsitámogatás lehetősége jelenleg nem tűnik reálisnak. A keresletet azonban érdemes lenne élénkíteni az azt szűkítő adók csökkentésével ­– gondolunk itt elsősorban a reprezentációt terhelő adókra, amelyek erősen eltúlzottak. Ez extra bevételeket hozhat a vendéglátás és a rendezvényszervezés területén is, komolyabb adókiesések nélkül. Ugyancsak nagy segítség lehetne a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörlése. A munkaerőpiac vélhetően újabb fordulaton fog keresztülmenni; a gazdálkodási nehézségek és a várható üzletbezárások miatt a munkahely-megtartás lesz a jövő fontos kérdése, itt ismét érdemes lehet támogatásokat kialakítani" – vélekedett Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán.

Hozzátették, hogy a jövő előttük is bizonytalan, arra készülnek, amit a kormányzati jelzésekből le tudnak szűrni. Jelenleg ez alapján a jövő évet összességében kritikus időszakként tervezik, és csak 2024 nyarára várják a helyzet normalizálódását.

„Bizonyára nagy hatással lesz erre a háború alakulása mellett az EU forrásokkal kapcsolatos megállapodás létrejötte is. A nemzetközi turizmusban mindezek mellett egy kiegyensúlyozottabb üzletmenetben bízunk. Várakozásaink szerint a kínai vendégforgalom a jövő év elején újra megjelenhet, ami tovább erősítheti a jelenleg is biztató turisztikai bevételeket" – összegeztek az Eventrend Group tulajdonosai.