Ezek lettek idén az ország legjobb falusi szálláshelyei

Forrás: turizmus.com

 2023. október 24. 14:20

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) ünnepi keretek között rendezte meg az országos és régiós falusi szolgáltatók díjátadó ünnepségét, ahol köszöntötték és díjazták az ország legjobb vidéki szálláshely-szolgáltatóit.

 

A FATOSZ kétévente választja ki a hazai régiók legjobb szálláshely-szolgáltatóit. Idén a szövetség Facebook-oldalán élőben közvetítették a teljes díjátadót, amelyre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretében került sor október 21-én.

A díjátadón Frankó Pál, a FATOSZ elnöke köszöntő beszédében a vidék népességmegtartó erejét és a helyi közösségek közötti kapcsolatok fontosságát méltatta.  Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium, Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a falusi turizmus a vidék gazdaságában meghatározó tényező.

 

Az Év Falusi Szálláshelye

2023-ban először kereste a szövetség az „Év Falusi Szálláshelyét". A nevezési időszakban 142 jelölés érkezett, melyből a top 10 szálláshelyet a FATOSZ szakmai zsűrije választotta ki. A döntőbe jutott versenyzőkre a közönség adhatta le szavazatait, ennek eredményeként közel ezer szavazattal a Vígmolnár Vendégházé lett az első hely. A nyertes vendégházat Molnár Ferenc és Molnár Ferencné üzemelteti a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Levelek településen.

A leveleki Vígmolnár Vendégház lett az Év Falusi Szálláshelye

Fotó: Facebook / Vígmolnár Vendégház

 

 

Régiós elismerést kaptak a következő szálláshelyek:

  • Közép-dunántúli régió: Rédl Ágnes – Vincellér Vendégház (Veszprém vármegye, Királyszentistván)
  • Észak-magyarországi régió: Nagy Lajos – Héhely Vendégház (Nógrád vármegye, Hollókő)
  • Észak-alföldi régió: Balázsné Kanalas Angéla és Balázs Mihály – Sinka Miska Vendégház (Hajdú-Bihar vármegye, Pocsaj)
  • Dél-alföldi régió: Ördög Józsefné – Piroska Vendégház (Csongrád-Csanád vármegye, Domaszék)
  • Dél-dunántúli régió: Fehér Margit – Keltike Vendégház (Somogy vármegye, Cserénfa)
  • Nyugat-magyarországi régió: Körmendiné Tarrósy Piroska – Sziklakert Vendégház (Vas vármegye, Őriszentpéter)
  • Országos elismerés: dr. Lengyel Istvánné (Nellyke) – Csongrád-Csanád vármegye

 

Csoportkép a díjazottakról

Fotó: FATOSZ

Az eseményen levetítették a Turizmus Világnapján debütált imázsfilmet,  amely Magyarország vidéki szépségeit és a falusi szállások gazdag élményeit mutatja be.

A díjazott szálláshely-szolgáltatókról hetente portrésorozat jelenik meg a szövetség honlapján és Facebook-oldalán – tudatta a FATOSZ.