"Végre valami történik!" – ezt hozza a Forma-1 a budapesti szállodáknak

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. július 29. 17:56

A Formula-1 Magyar Nagydíj hosszú éveken keresztül magas átlagáron értékesített, telt házas napokat hozott a fővárosi szállodák számára. A korábban jellemző paradicsomi állapotokról az idén szó sincs, de a futam napjai alatt 10-15 százalékkal magasabb foglaltságnak örülhetnek a budapesti hotelek.

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a Formula-1 Magyar Nagydíj, amely első megrendezése óta kiemelt időszaknak számít a fővárosi szállodák értékesítésében. Megkérdeztünk néhány piaci szereplőt, mit jelent az idei évben a nemzetközi verseny megrendezése a pandémia miatt padlóra került budapesti szállodaipar számára, és mire számítanak ősszel.

 

10-15 százalékos növekedést lát a Continental Group

Közel félházat hozott a Forma-1 budapesti futama a Continental Group szállodáinak. „Nálunk nincsenek csapatok, a szurkolni érkező egyéni vendégeknek köszönhetően viszont érezhetően emelkedett a foglaltság minden egységünkben. Van, ahol a 30-ról 40-50 százalékra, máshol a 15-ről 30-40 százalékra nőtt a kihasználtság a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakban" – tájékoztatott Flesch Tamás, a lánc ügyvezető igazgatója.

A legtöbben a környező országokból érkeztek, de a kép vegyes. Max Verstappen miatt szép számmal vannak hollandok, de az észak-európai országok is képviselik magukat. A szurkolók jellemzően három éjszakára érkeznek, éppen úgy, mint a korábbi években. Az árakat viszont az idén sem lehetett a kiemelt időszakra tekintettel emelni.

„A piac jelenleg kifejezetten árérzékeny, a néhány ezer érkező vendégnek – a magánszálláshelyek kínálatával együtt – komoly variációs lehetősége van. A nem jó minőségű szálláshelyek most labdába sem rúgnak, de jó minőséget is lehet kedvező áron foglalni" – beszélt az árakról az ügyvezető, akit mint a Magyar Szállodák és Étterme Szövetségének tiszteletbeli elnökét is megkérdeztünk a fővárosi hotelpiac reményeiről.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője megérkezett a a Hungaroringre, de az angol szurkolók nagyon hiányoznak a budapesti szállodáknak

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A last-last minute foglalások időszakát éljük, semmit nem látunk előre. Mindenki arra vár, mi fog történni az ősztől" – beszélt a piacot jellemző teljes bizonytalanságról a szakember.

 

Rég nem látott kihasználtság a Danubius Hotelsnél

„A nyári hétvégéken nyitva tartó budapesti szállodáinkban 30-50 százalék körüli foglaltság volt a jellemző. A Forma-1 hétvégéje ennél kedvezőbb képet mutat, elérhetjük akár a 78-85 százalékot is. Sőt, ahol a versenyhez kapcsolódó személyzet lakik, az a szállodánk akár telt házas is lehet" – válaszolta megkeresésünkre Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Hozzátette: a volumenben természetesen erősen érezhető az elmaradás a korábbi évekhez képest, elsősorban az angol szurkolók hiányoznak.

A küldő országok tekintetében a hollandok idén is első helyen vannak, mellettük a magyarok, a németek és a környező országok vendégei érkeznek a futamra. Továbbra is jellemző, hogy a versenyhez köthető foglalások 2, maximum 3 éjszakásak.A nyári forgalommal kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy a várva várt áttörést sem Magyarország schengeni határainak megnyitása, sem az európai vakcina útlevél nem hozta meg Budapest számára. A tavaszhoz, nyár elejéhez képest van fejlődés: a kezdeti, nyár eleji 20 százalék körüli havi foglaltságok várakozásaik szerint már inkább az 35-50 százalék körüli tartományban lesznek augusztusra. A fejlődés szép, de messze van az ilyenkor megszokott, 90 százalék körüli kihasználtságtól. Nem beszélve arról, hogy a mostani 35-50 százalékos foglaltságot sokszor csak jelentős átlagárcsökkenés mellett lehet elérni. Ez súlyosan hat a jövedelmezőségre, hiszen például a munkaerő-költségek közben folyamatosan emelkednek – fejtette ki.

Elmondása szerint az ősz körül várható negyedik hullám miatt még mindig nagy a bizonytalanság. Kevés az egyéni érdeklődés, az emberek kivárnak. Ugyanakkor a kilátások kedvezőbbek, mint tavasszal, amennyiben a nemzetközi helyzet nem romlik.

„Azt még nem látjuk pontosan, hogy a két nagy őszi nemzetközi rendezvény (eucharisztikus kongresszus, vadászati világkiállítás) milyen keresletet fog generálni és ez milyen szálláshely-kategóriáknál jelenik majd meg a fővárosban" – jegyezte meg a vezérigazgató.

Egyelőre az oltással rendelkező, orosz vendégek korlátozások nélküli beutazásának lehetősége sem látszik a számokban a Danubius szállodáiban.

 

Visszatartó erő a bizonytalanság

„A Forma-1-es futam nagyjából a lezajlott futball-Eb-meccsek szintjén, félházig tölti az üzemelő budapesti szállodákat. Kivételt jelentenek az olyan 5 csillagos szállodák, ahol konkrétan csapat vagy kiszolgáló személyzet lakik, ők relatív jó áron lehetnek telt házasak" – nyilatkozta lapunknak Kollin Gergely szállodai szakember.

Ünneplők 2014-ből. A pandémia előtt a Mogyoródra utazó nézők 70-80 százaléka külföldről érkezett

Fotó: shime/123RF.COM

Elmondás szerint a mai üzletmenetre jellemző módon a lekérések az utolsó pillanatban jönnek. A vendégek minimális számú éjszakát foglalnak, és gyorsan távoznának. A Magyar Nagydíjra érkezők körében is egyre nagyobb szerepet kap az önszervezés, az online csatornák használata és a direkt megkeresés. Az utazókat leginkább visszatartó erő a bizonytalanság, hiszen ahány ország, annyi beutazási szabály, és ezek is állandóan változnak – tette hozzá.

„Az információ aranyat ér. A rezervációs kollégáknak napra késznek kell lenniük az érdeklődő beutazási lehetőségeiről, feltételeiről, munkánk nagy része most a tájékoztatás az állandó kérdéscunamira" – hangsúlyozta Kollin Gergely.

A távolabbi kilátások kapcsán megjegyezte: vendégek szinte kizárólag Európából érkeznek, viszont a hagyományos, nagy küldő országok, mint például az Egyesült Királyság vagy Németország, még igencsak visszafogottak. A budapesti házak átlagos foglaltsága általában 10-30 százalék között mozog. Az üzleti vendégek kezdenek visszatérni, ezt a folyamatot viszont lassítja a szabadságolásokkal teli nyár. A csoportos szegmensek nagyon hiányoznak, ezekre véleménye szerint az idén sajnos nem lehet számítani.

„Ha enyhe lesz a negyedik hullám, akkor a corporate foglalások nőni fognak, és a kisebb, hibrid események szervezése is reális lehet ott, ahol erre adottak a technikai feltételek. Nagy volumenre a MICE területen sem számítunk, tömegeket vonzó eseményeknek egyelőre nincs realitásuk" – adott hangot várakozásainak a szakember.

 

Két csapat is az Aquincum Hotelt választotta

Különösen örömteli a Formula-1 Magyar Nagydíj az Aquincum Hotel Budapest számára. "Szállodánk elhelyezkedésének és az évek során kialakított partnerkapcsolatoknak köszönhetően idén is minket választott szálláshelyként egy Formula-1-es csapat. Sőt, idén még egy Formula-3-as csapatot is vendégül láthatunk, így a két csapat mintegy 500 szobaéjszakával járul hozzá szállodánk kedvezőbb foglaltsági adataihoz ebben az időszakban" – nyilatkozta lapunknak Arday Diana sales és marketingigazgató. Kollégáihoz hasonlóan ő is azt hangsúlyozta, hogy a piac érezhetően felpezsdült, azonban messze elmarad a korábbi évek telt házas időszakaitól. A legerősebb küldőországok (például Anglia) aktivitása nagyon hiányzik – tette hozzá.

Az idei Magyar Nagydíj napjai alatt 10-15 százalékkal magasabb foglaltságnak örülhetnek a fővárosi szállodák

Fotó: Hungaroring

A vendégek hozzájuk elsősorban a környező országokból érkeznek, alap szolgáltatásokat foglalnak, szállást reggelivel. A tartózkodási idő némileg rövidült. Többségében egyéni vendégeik vannak, akik online foglalnak. A szervezett turistacsoportok még váratnak magukra, lényegi növekedést ebben a szegmensben inkább 2022 második negyedévétől remélnek.

"A szállodánk 30. születésnapja alkalmából meghirdetett, májustól júliusig elérhető promóciónk megadta a lendületet a foglalások számának növekedéséhez. Bízunk benne, hogy az augusztus 20-ra tervezett ünnepségsorozat Budapestre csábítja majd a belföldi turistákat" – beszélt az Aquincum Hotel aktivitásairól Zsoldos Anita, director of revenue. A belföldi piacot a szálloda különféle családbarát ajánlatokkal igyekezett megcélozni, nagy népszerűségnek örvendenek a wellness-szolgáltatást tartalmazó csomagok, emellett új szobatípusokat (köztük családi lakosztályokat) is kialakítottak, egész évben beváltható kuponajánlatokkal jelentek meg. Az ősszel kapcsolatban azonban "még mindig nagyon nehéz több hónapra előre tervezni".

 

Visszatértek a last-last minute foglalások

Elsősorban a közeli desztinációkból: Lengyel-, Cseh- és Németországból, Ausztriából érkeztek a hétvégi Magyar Nagydíjra a májusban megnyílt IntercityHotel Budapest vendégei. A növekedés náluk 5-8 százalékos, és a  foglalások szó szerint az utolsó pillanatban, az utazás előtti 1-2 napban érkeznek, amit operatív oldalról kihívás menedzselni, de egy jó csapattal ez megoldható – mondta Apaczeller Krisztina értékesítési és marketingigazgató. A Forma-1 kedvéért hozzájuk az egyéni vendégek mellett kisebb- és nagyobb csoportok is érkeztek.

Ami a továbbiakat illeti, „a be- és kiutazási szabályozás folyamatos változása miatt a vendégekben óriási a bizonytalanság, ami a nyár későbbi részére is kihat" – vetítette előre szerkesztőségünknek a szakember.