A Gundelben tíz napig megkóstolhatja, mit evett II. Erzsébet királynő Budapesten

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. június 09. 14:14

Aranybetűkkel jegyezték fel a Gundel krónikájában 1993. május 5-ét, amikor díszebéden láthatta vendégül a brit királyi párt. A nekik tálalt menüvel indítja útjára a Hírességek menüi sorozatát az idén 130 éves étterem, amely júliusban tíz napon át bárki számára elérhetővé teszi a koronás fogásokat.

A Gundel sok mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, világhírű vendégeiről, de az étteremalapító, Gundel Károly társadalmi érzékenysége talán kevéssé közismert. Ő azt vallotta, hogy a Gundel-életérzést mindenkinek meg kell adni, ezért a cselédektől a főméltóságokig minden társadalmi osztály számára kínáltak fogásokat. A luxuslakomák mellett a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak, hogy a szerényebb pénztárcájúak számára is elérhető legyen az étterem, ahová sikk volt járni.

A Gundel 1935-ben. A két világháború között sikk volt ide járni

Fotó: mandadb.hu

Több szakmának – köztük a köztisztviselőknek, bíráknak, irodalmároknak – külön törzsasztalokat tartottak fenn, amelyek mellett e körök tagjai garantáltan mindig találtak ismerőst. Minél beljebb ment valaki, annál módosabb vendégek foglaltak helyet az asztaloknál.

A Gundel fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, amely mélyen benyúlt az állatkert mélyére, egészen a mostani Pálmaházig. Ezer széket is el tudtak a területén helyezni, és például egy május elsejei ünnepen akár 3000 ételt is felszolgáltak. Ráadásul a 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élő zene kísérje a nagy falatozásokat – mindezeket Kőrössy Zoltán, az üzemeltető Eventrend Group egyik tulajdonosa és az étteremalapító dédunokája, Gundel Károly idézte fel az új menüsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Ezer fős rendezvényre terítenek a Gundelben

Fotó: mandadb.hu

De az elmúlt 130 évben királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai is gazdagították a Gundel vendéglistáját. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – egészen mostanáig. A jubileum alkalmából az étterem elindítja a Hírességek menüi sorozatát, megidézve a legnevesebb vendégeket és az emlékezetes ízeket. Elsőként II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg 1993-as budapesti látogatásának emléke előtt tisztelegve tűzik étlapra azt a négyfogásos ételsort, amelyet a Gundelben fogyasztottak. A Gundel kiválasztása azért is volt különösen nagy szó, mert a négynapos vizit alatt állítólag ez volt az egyetlen ünnepélyes alkalom, amikor a királyi párnak nem az otthonról hozott udvari szakács főzött.

II. Erzsébet aláírja a Gundel vendégkönyvét

Fotó: Gundel Étterem

Az Antall József miniszterelnök és felesége által adott, 32 személyes díszebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A fogásokat Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé volt.

A Kalla Kálmán séf által összeállított királyi ebéd

Fotó: Gundel Étterem

Július 8. és 17. között bárki végigeheti vacsoraidőben a Négykoronás fantázianevű menüt, amelyet Moldován Viktor, a Gundel executive chefje korabeli tévéhíradók és fotók alapján rekonstruált, és frissített fel a mai modern konyhatechnológiával. A sajtó képviselői már megkóstolhatták a menüsort, amely a következőkből áll. Előételként házilag rózsaszínre füstölt, vastag szelet lazac érkezett fehér spárgával és némi zsályamártással, ezt ízes galambesszencia követte, amelyben a levesbetét mellett egy koronaformájú sárgarépa is megbújt. Főfogásként fonott borjúszüzet tálaltak rozéra sütve, a húskoszorú közepén vadrizs körettel és két papírvékony sültkrumpli-koronácskával. A sort desszertként záró eperparféban is van egy csavar: a jeges édesség külalakra a megtévesztésig hasonlít az igazi gyümölcsre és a tetején ropogós tésztából sütött aranykorona ékeskedik.

A Négykoronás menü fogásai

Fotó: Gundel Étterem

S hogy az élmény még autentikusabb legyen, a mai vendégek is Herendi étkészletből, ezüst evőeszközökkel fogyaszthatják el a fogásokat, éppen úgy, ahogy annak idején a királyi pár. A vendéglátók azt is hozzátették, hogy gin tonic ezúttal garantáltan lesz a welcome drinkek között. Történt ugyanis, hogy a király pár fogadására a személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám Fülöp herceg egyszer csak így szólt: „Gin and Tonic, please". A beszámolók szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

A négyfogásos királyi menüt egy pohár angol pezsgővel 26 600 forintért (+szervizdíj) kínálják, de a vendégek tetszőlegesen választhatnak belőle csak kettő (17 000 Ft) vagy három fogást (22 750 Ft) is. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a Gundel-misszióhoz hűen a Hírességek menüi sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége számára ajánlják fel.

Ezt a missziót a 2021 óta üzemeltetőként belépett Eventrend Group úgy szeretné kiteljesíteni, hogy egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora és hagyományai előtt, ugyanakkor megújításával lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon az étterem, hogy ne csak kevesek kiváltsága legyen itt étkezni. Budapest talán legnagyobb éttermi kerthelyiségében, teljes kihasználtság mellett, ma 5-600 vendéget tudnak foglalni.

A megújult kerthelyiség

Fotó: Gundel Étterem

A formális vendéglátáson lazító üzemeltető abban is visszatért Gundel Károly újításához, hogy az étterem vállaltan gyermekbarát, hiszen a legendás étteremtulajdonosnak 13 gyermeke volt, akik ebben a kertben, szinte a vendégek között nőttek fel.