Három hét múlva kezdődik a Sirha Budapest, jön a Bocuse d’Or európai döntője

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2022. március 02. 18:04

Március 22-24. között megnyílik a Sirha Budapest, Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripar és HoReCa szakkiállítása a Hungexpón. Hat év után ismét a rendezvény keretében rendezik meg a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjét.

A Sirha Budapest kiállítást 2014 óta, két évenként rendezik Budapesten, így az egyetlen olyan rendezvény, amelyből – a járványhelyzet ellenére – nem maradt el egy sem az elmúlt évben. Ezúttal 16 ország 300 kiállítója, három pavilonban, 10 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit a megújult Hungexpó kiállítási és kongresszusi központjában. A hazai kiállítók mellett többek között képviselteti magát, köztük Egyiptom, Litvánia, Franciaország és Görögország. Számos ország (Ausztria, Csehország, Németország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) egyszerre több kiállítóval jön Budapestre. A legnépesebb külföldi delegáció az olasz: Itáliából húsz cég érkezik.A rendezvény március 2-i sajtótájékoztatóján Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese így foglalta össze a hazai rendezés turisztikai következményeit: „Egy európai döntő nagy lehetőség, hogy ebben a versenyben országunk reflektorfényt kapjon. A március végi Bocuse d’Or Europe a nemzetközi turisztikai érdeklődők figyelmét Magyarországra irányítja.” Hozzátette, hogy bár a fő fókusz a versenyző csapaton van, az is nagyon fontos, hogy a verseny lehetőséget ad a jövő generációja számára is. „A pandémia alatt sok tanuló, pályakezdő elgondolkozott, hogy biztosan a turisztika vagy a vendéglátás a jó irány. Egy ilyen verseny visszaadja a rangját a szakmának. Ha csak az a 200 tanuló, aki ott lesz, megőrzi a hitét, akkor már nyertünk.”

A Bocuse d’Or-on részt vevő magyar csapat balról jobbra: Nyikos Patrik, Dalnoki Bence, Szulló Szabina és Széll Tamás

Fotó: sirha-budapest.com

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elsősorban a 2016-os verseny hosszú távú következményeiről beszélt: „2016 után divatba jött a gasztronómia, rengeteg főzőműsor jelent meg a televízióban, nagyon sokat erősödött a vidék is. Reméljük, előbb-utóbb ezt a Michelin is felfedezi, és a magyar vidéken is lesz Michelin Guide. 2016 egészen váratlan eredményeket hozott, egyre több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a Magyarországra látogatók csak az éttermi foglalásaik visszaigazolás után vásároltak repülőjegyet. Ez azelőtt elképzelhetetlen volt. A 2016-os verseny nagyon összekovácsolta a szakmát. Számunkra mi sem jobb pozitív visszajelzés, mint hogy hat év után ismét mi rendezhetjük a versenyt.”

Ganzer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a Hungexpo és a Bocuse d’Or közös történetét elevenítette fel: „A Magyar Bocuse d’Or Akadémia működése a kezdetektől összeforr a Hungexpóval. Mi is támogatjuk a magyar gasztronómia megújulását, a fiatalok lehetőségeit és a hazai alapanyagok térnyerését. Azt gondolom, ez példaértékű együttműködés. A Hungexpo a pandémiás idő alatt nem aludt, hanem hatalmas fejlesztések valósultak meg. A teljes kongresszusi és kiállításközpont megújult, a március végi esemény már ebben a megújult, világszínvonalú környezetben valósulhat meg.”

 

A magyar csapat a Bocuse d’Or-on

A csapat élén a magyar döntő magabiztos győzelmét arató Dalnoki Bence áll. A Stand Étterem sous chefje Szulló Szabina és Széll Tamás szárnyai alatt sajátította el a szakmát, konyhai filozófiájában nagyon nagy szerepet kapnak a magyar ételek és az ízek. 2016-ban már ő is ott volt a versenyboxban a budapesti eseményen, pályakezdőként másod commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját.

A commis pozícióban a Debrecenből érkezett Nyikos Patrikot láthatjuk majd. Korábban ő is dolgozott a Stand Étteremben, a magyar döntőt megelőző időszakban a debreceni Ikon csapatát erősítette.

A csapat coach-a a pozícióban az előző versenyszezon lyoni döntőjében debütáló Széll Tamás, a legsikeresebb és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai Bocuse d’Or versenyző.

Akárcsak hat évvel ezelőtt, ezúttal is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, így ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi zsűriben. Szabina ugyanebben a pozícióban ott volt a 2016-es győztes csapatban is.

A magyar csapat a második napon, március 24-én versenyez. Eredményhirdetés aznap 18:00 körül várható.

Regisztráció, jegyvásárlás ITT.