Hat új szálloda nyílik idén Bukarestben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 09:49

Idén hat új szálloda megnyitását jelentették be a román fővárosban, pedig a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 2018 óta csökken.

Néhány napja mondta Liam Brown, a Marriott International Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnök-vezérigazgatója, hogy „a hotelpiac Európában még nem érte el a teljes fejlődési potenciálját, összevetve a világ más részeivel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt várjuk, hogy a turistaforgalom növekedése tovább fog erősödni.” Úgy tűnik, a pezsgés jelei már Romániában is mutatkoznak.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az országban a szálláshelyeken 30,1 millió vendégéjszakát töltöttek, ennek 83 százalékát román állampolgárok, 17 százalékot pedig külföldiek. Ez 2018-hoz viszonyítva átlagosan 5,6%-os növekedés, viszont ezen belül a külföldiek aránya 1,5%-kal csökkent.

Mindez a jelek szerint nem befolyásolja a bukaresti szálláshelykínálat bővülését, igaz, a román fővárosba külföldiek jobbára üzleti vagy más hivatalos célból érkeznek, nem pedig turistaként.

A Colliers International adatai szerint már biztos, hogy idén hat új szálloda nyílik Bukarestben összesen 717 szobával, s ezek a következők: Ibis Styles (150 szoba), Indigo (100), Corinthia Grand Hotel de Boulevard (50), Autograpf Collection by Marriott (215), Ibis Airport (85) és Moxy (117).Jövő esztendőre a Sheraton (100 szoba), 2022-re pedig a Swisshotel (225) és a Holiday Inn (150) ígéri az átadást.

 

Komoly pezsgés várható

Raluca Buciuc, a Colliers International egyik vezetője azt nyilatkozta az economica.net portálnak, hogy a szállodák körül komoly értékesítési pezsgés várható.

Buciuc szerint például a litván Apex, amely már működtet többek között két Garden Inn szállodát Bukarestben és építi a fent említett Moxy és Autograph hoteleket, előrehaladott tárgyalásokat folytat ezek értékesítéséről.

Ugyanakkor azokra a szállodákra, amelyek még önállóan működnek, várhatóan sorra lecsapnak a nemzetközi láncok.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a korábban a Román Kereskedelmi Bank székhelyéül szolgáló Oscar Maugsch Palota sorsa

Fotó: 123rf.com

Az ágazaton belül a legtöbb pletyka most Bukarest egyik emblematikus épülete, a belvárosban található, korábban a Román Kereskedelmi Bank székhelyéül szolgáló Oscar Maugsch Palota körül forog.

Az ingatlant tavaly decemberben a Luxemburgban bejegyzett Project Regina Elisabeta Bucharest ingatlanbefektető cég – titkolják, kik állnak mögötte – vásárolta meg állítólag 30-35 millió euró közötti összegért, de még nem nyilatkoztak az épület sorsáról.

Keringenek információk arról, hogy értékesítik, vagy csupán bérbe adják, de szóba hozták őket egy magát megnevezni nem akaró jelentős nemzetközi szállodalánccal is, amelyik ezzel vetné meg a lábát Romániában.