A Marriott jelentős terjeszkedésbe kezd Kelet- és Közép-Európában

Forrás: turizmus.com

 2020. január 31. 09:35

A Marriott International számos új szállodát tervez megnyitni a közeljövőben Közép- és Kelet-Európában – jelentette be Liam Brown, a vállalat régiós elnök-vezérigazgatója.

Liam Brown, a Marriott International Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnök-vezérigazgatója a budapesti HOTCO-konferencián jelentette be a regionális terjeszkedés hírét.

Liam Brown kiemelte, hogy remek fejlesztési lehetőségek vannak a régióban. „Úgy látjuk, hogy a hotelpiac Európában még nem érte el a teljes fejlődési potenciálját, összevetve a világ más részeivel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt várjuk, hogy a turistaforgalom növekedése tovább fog erősödni” – idézi szavait a hotelnewsnow.com.

Liam Brown a budapesti HOTCO konferencián

Fotó: HOTCO

Brown azt is mondta, hogy a piaci jelenlétük számottevően erősödött az elmúlt években, és megvan a képességük ahhoz, hogy megduplázzák egységeik számát a következő 2-4 évben.

A kelet-európai régióban elsősorban három Marriott-márka előretörésére lehet számítani: a Moxy Hotels az egyik, amelyet kifejezetten az európai piacra fejlesztettek ki, a másik kettő az Autograph Collection és a Tribute Portfolio, melyek úgynevezett "konverziós márkák", vagyis korábban más márkanév alatt üzemeltetett hotelek számára alakítottak ki.

Ugyanakkor a régióvezető nem zárta ki a Fairfield Inn márka regionális megjelenését sem, amelyhez jelenleg már közel 1600 hotel tartozik az Egyesült Államokban.

A Marriott jelentős fejlődési potenciált lát a kelet- és közép-európai régióban

Fotó: 123rf.com

A Marriott a világ legnagyobb hotellánca mind piaci kapitalizációját, mind szállodái számát tekintve, amelyhez 30 márka tartozik. Ezek közül a közép- és kelet-európai régióban a legsikeresebb a Moxy, amely az aláírt szerződések alapján hamarosan húsz helyen jelenik meg a régióban.

A Marriott az esetek többségében nem tulajdonosa a szállodáinak, hanem menedzsment- vagy franchise-szerződés keretében működteti az ingatlanokat. "Talán ha egymilliárd dollár értékű ingatlan van egy adott pillanatban a vállalat tulajdonában, de ezek az ingatlanok egytől-egyik eladók megfelelő ajánlat esetén" – jegyezte meg.

A régióvezető megemlítette azt is, hogy a turisztikai fejlesztések elsősorban Budapestre, Pozsonyra, Bukarestre, Krakkóra és Varsóra koncentrálódnak, ugyanakkor sok fejlődési lehetőséget lenne a másodlagos városokban is.

Liam Brown szerint a franchise-modell Európában is működőképes lehet, példaként említett olyan amerikai franchise-partnereket, akik fél tucat szállodával indultak, ma pedig már közel 500 Marriott-márkához tartozó szállodát üzemeltetnek

A szállodavállalat regionális növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárulhat a Marriott Bonvoy törzsutasprogram, amelynek csak Kínában  22-24 millió tagja van.