Okosmegoldások és élményszolgáltatások felé tart a hotelpiac

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. január 22. 10:36

Aki nem nyit az új technológiai megoldások felé, az nem számíthat jelentős árbevétel-növekedésre a vendéglátásban – ez volt az egyöntetű véleménye szinte valamennyi hoteltulajdonosnak, piaci szakértőnek, cégvezetőnek, aki felszólalt a budapesti kétnapos HOTCO konferencián.

A Kempinski Hotel Corvinus Budapestben megtartott kétnapos konferencián 32 ország szállodaiparának képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az ökológiai fenntarthatóság a nemzetközi hotelláncok egyik legfontosabb alapértékévé vált. Olivia Ruggles-Brise, a Greenview igazgatója, Robert Kempton, a Schneider Electric globális hotelszegmens igazgatója és Michael Cojocar, a CMA Architects alapítója és elnöke erről is beszéltek közös előadásukon. A szakemberek egyetértettek abban, hogy üzletileg nehéz elmagyarázni a hoteltulajdonosoknak, miért fontos a fenntarthatóság, de bizonyos országokban a vendégek egyértelműen előnyben részesítik azokat a szállodákat, amelyek már környezetbarát megoldásokat alkalmaznak. Ilyen lehet a kevesebb műanyagpalack felhasználása, a szemét nagy részének újrahasznosítása, kevesebb víz felhasználása. A szakértők egyetértettek abban, hogy a környezeti fenntarthatóság bizonyos régiókban már nemcsak a minél kisebb ökológiai lábnyomot jelenti, hanem annak kockázati felmérését is, hogy mennyire van kitéve egy hotel a környezeti, időjárási katasztrófáknak. Példaként az áradásokat és az elmúlt hetek ausztráliai tűzvészét hozták fel.

A konferencia egyik panelbeszélgetése

Fotó: Turizmus.com

Okos vendéglátás

Robert Kempton, a Schneider Electric globális hotelszegmens igazgatója arról is beszélt, hogy a technológiai innováció is berobbant az iparágba. Az új, úgynevezett okosmegoldások bevezetése az elején nagy üzleti kockázattal járhat, viszont ezek szükségességéről meg kell győzni a hoteltulajdonosokat. Példaként említette, hogy a szállodák szolgáltatásainak fejlesztését ma már a BIG DATA módszerével, vagyis rengeteg adat elemzése útján végzik. Nemcsak az internetes felületeken található vendégvéleményeket analizálják, hanem az okostelefonokon végzett kereséseseket is elemzik.

Nemcsak az olyan új, innovatív megoldások felé mozdult el a piac, mint a blockchain alapú fizetési rendszerek, hanem az applikációk és az élményalapú vendéglátás korszakát is éljük.

A konferencián bemutatkozott egy alkalmazás fejlesztője, a Yamamoto Technologies, amelynek okostelefonokra optimalizált fejlesztése segíti a személyzet és a vendégek közötti kommunikációt. Akár a hotel medencéje mellől is meg lehet nézni egy szálloda étlapját, képekkel, részletes ételleírásokkal. Az applikáció annyira kifinomult, hogy a különböző ételérzékenységek alapján is lehet válogatni a menüből. A fejlesztés 20-30 százalékban tehermentesíti a pincéreket, és megrövidíti a várakozási időt, mivel segítségével a vendégeket akár két óra múlva a szobájukban vagy az előtérben várja a hoteltől telefonon rendelt étel-ital.

 

Folyamatosan újragondolt éttermi koncepció

Szintén a kényelmi, kulináris élményeken alapuló szolgáltatások fontosságát hangsúlyozta Guy D. Heksch (Pure Grey Culinary Concepts), Tim Mutton (Blacksheep) és Gustaf Pilebjer (Marriott International). A három szakember szerint a szállodák bevételeinek felét ma már az étel- és italfogyasztás adja, és egy hotel úgy tudja maximalizálni a bevételeit, ha akár két-három évente újra gondolja az éttermi és bár koncepcióját. Már a tér átalakításával és fogyasztásra csábító sarkok kialakításával ugrásszerű többletköltést lehet elérni a vendégeknél, de a minőségi étel- és italkínálat mellett az is fontos, hogy erre ráépüljenek az új technológiai megoldások. Mindhárman hangsúlyozták, hogy az új koncepciók kidolgozásához elengedhetetlen az adatelemzés, a vendégek szokásainak figyelése, feltérképezése, akár digitális eszközök segítségével. Szerintük a vendéget elsősorban az élmény fogja visszacsábítani ugyanarra a helyre, ami bizony sokszor a megfelelő gasztronómiai kiszolgáláson múlik.

A konferencia záróbeszélgetésén Hirt László, az OTP Bank területi vezetője és Erdei Bálint, a RedWood Holding Real Estate alapítója beszélgettek arról, hogy a budapesti hotelpiacon már öt éve vége van a hét szűk esztendőnek. Az elmúlt 3-4 év pedig már egyértelműen kedvező volt mind fejlesztési, mind megtérülési szempontból a hazai vendéglátás számára.