Soha nem volt még ennyi Michelin-csillagos étterem Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 02. 11:54

Hét Michelin-csillagos étterme van mostantól Magyarországnak, közülük kettő új. A koronavírus járvány okozta nehézségek ellenére is nőtt a csillagos éttermek száma.

A Michelin Közép-Európában elsőként Magyarországon jelentette be, mely éttermek kapták meg idén a legnagyobb gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagokat és tányér minősítéseket. Soha ennyi csillagos étteremmel nem rendelkezett még Magyarország, az eddigi 5 (a koncepcióváltás miatt bezárt Onyxszal együtt 6) után, most 7 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhetünk, és mindegyik Budapesten található. Ez nemcsak hatalmas megtiszteltetés, hanem óriási eredmény is, hiszen a vendéglátás volt a járvány okozta nehézségek egyik leginkább sújtott területe – kommentálta a hírt a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Új Michelin-csillagos éttermek:

 

Megtartották a Michelin-csillagot:

  • Costes Downtown
  • Borkonyha Winekitchen
  • Costes
  • Stand
  • Babel

(A korábban két Michelin-csillagot nyert Onyx étterem teljes átalakítás alatt áll, és jelenleg nem szerepel a Michelin Guide-ban.)

Látványosan emelkedett a Michelin-tányéros éttermeink száma, az új kalauzban újabb 6 étteremmel együtt már összesen 18 étterem viselheti ezt az elismerést: Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell, Csalogány 26, Arany Kaviár, Baltazár, Alabárdos, Zona, St. Andrea, Mák, Tigris, Textúra, Nobu Budapest, Laurel Budapest, Fricska. (Dőlt betűkkel az idén bekerült helyek– a szerk.)

A Michelin-tányért (Plate) elnyert éttermeket ugyanazon öt kritérium alapján választják ki, és úgy határozzák meg őket, mint akik „egyszerűen jó ételeket szolgálnak fel". Sok étterem először Tányér minősítéssel kerül be a Michelin-kalauzba, majd az azt követő években előrelépve fokozatosan juthat el a csillag megszerzéséig.

Bib Gourmand minősítések idén nem záporoztak a hazai éttermekre, Magyarország 2020-ban egyetlen ilyen minősítésű étterme, a Petrus sem szerepel már a listában.

Immár 18 magyar étterem viselheti a Michelin-tányér elismerést

Fotó: MTÜ

Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük: új, minőségi éttermek, bisztrók, street food helyek és borbárok nyíltak a fővárosban és vidéken. Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet jelentős fejlődése nemzetközi szinten is eredményeket hozott hazánk számára. Az első magyar Michelin-csillagos éttermet néhány év leforgása alatt továbbiak követték.

A gasztronómiának kiemelkedő szerepe van a magyar turizmus működésében, a mostani eredmények újabb turisztikai reklámot jelentenek az ország számára – hangsúlyozza az MTÜ. Ráadásul további siker, hogy 2022 márciusában hazánk ad otthont a Bocuse d'Or európai döntőjének, ahol Európa legkiválóbb séfjei Magyarországon találkoznak.

A Michelin Guide Budapest 2021 idén kizárólag online jelent meg, amely ezen a linken olvasható.