A zárlat alatt is nyitva tarthatnak a szállodák és lehet ételt házhoz szállítani

Forrás: turizmus.com

 2021. március 05. 17:44

Megjelent a kormányrendelet, amely a március 8-tól hatályba lépő szigorítások részletszabályait tartalmazza. A szállodák, éttermek esetében nincsen jelentős változás az eddigiekhez képest.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy március 8-tól március 22-ig két hétre – néhány kivételtől eltekintve – be kell zárni az üzleteket és nem működhetnek a szolgáltatások a koronavírus-járvány felfutó harmadik hullámának megfékezése érdekében.

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet pénteken délután jelent meg, és ez már tartalmazza a részletszabályokat, így nevesíti azokat az üzleteket és szolgáltatásokat, amelyet nyitva maradhatnak. Ezeknek a köre a korábbi bejelentésnél szélesebb.

A turizmus-vendéglátás számára kedvező hír, amint arról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a szállodák, éttermek esetében nincsen jelentős változás az eddigiekhez képest.

Tehát továbbra is a 484/2020. Korm. rendeletben leírtak az irányadók:

  • Üzleti, oktatási, gazdasági célból engedélyezett a szállodában való tartózkodás.
  • A szállodai étterem korlátozás nélkül üzemelhet a szállóvendégek részére.
  • Az éttermek kiszállítással és elvitellel működhetnek. A vendéglátó üzletben vendég nem tartózkodhat, kizárólag „az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig”.

A szállodák továbbra is fogadhatnak üzleti, gazdasági céllal utazókat

Fotó: 123rf.com

Új korlátozások a pénteken megjelent rendeletben foglaltak szerint:

  • A szálloda kártyatermében, kaszinójában tilos tartózkodni.
  • „A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani.” Tehát a kozmetika, fodrászat, manikűr helyiséget be kell zárni a szállodában.

 

Az MSZÉSZ úgy véli, mivel a rendelet szerint nyújtható „magánegészségügyi szolgáltatás”, ezért a magán orvosi rendelő, magán fogászat, magán orvosi/gyógymasszázs engedélyezett az üzleti, oktatási, gazdasági célból a szállodában tartózkodó vendégek részére.

A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet teljes szövege itt érhető el.