Hibrideké a jövő?

Forrás: Portfolio

 2019. április 23. 09:48

Még idén piacra lép Budapesten a legnagyobb európai hibrid hotel hálózat és hamarosan jön mellé egy orosz is - értesült több forrásból is a Portfolio. A fővárosban így már három hibrid lánc is jelen lesz a legalsó hotel szegmensben - emlékeztet a Portfolio.hu.

Augusztus második felében nyitja első magyarországi egységét a legnagyobb európai hibrid hotel lánc. Az A&O a budapesti Csengery utcában, egy volt irodaházban alakította ki 108 szobás ingatlanát, ahol 412 ágy várja majd a laposabb pénztárcájú diákokat, családokat és üzleti utazókat.

Az A&O épületének látványterve

Fotó: A&O

 

Népszerű a vegyes konstrukció

A hotelek és a hostelek szolgáltatásait egyetlen fedél alatt kínáló modell egyezik a szintén német Meininger által követett gyakorlattal, utóbbi hálózat első itteni hotelje már néhány hete fogadja a turistákat. Mindketten kínálnak klasszikus szobákat, családok elhelyezésre alkalmas egységeket és hálótermeket is. Van külön igénybe vehető konyha, co-working terület és nagy közösségi terek is az Airbnb-iparban megszokott árakhoz hasonló árszínvonalon. A célközönségben nagy arányt képviselnek a diákcsoportok, de egyre több családos és baráti társaságok is igénybe veszik szolgáltatásaikat - emlékeztet cikkében a Portfolio.hu.

Az A&O 2000-ben nyitotta első egységét Berlinben, majd más német nagyvárosokban, Bécsben, Grazban, Prágában és Amszterdamban jelent meg. Legutóbbi, elérhető mutatói szerint 2016-ban 22 ezer ággyal volt jelen a piacon. Vezetői közölték: évente legalább két hotellel akarják bővíteni a láncot. Idén a budapesti mellett Velencében (Mestrében) és Varsóban adnak át egy hotelt.

A hálózat egyébként annyira dinamikusan fejlődik, hogy 2017-ben fantáziát látott benne, s ezért felvásárolta az amerikai TPG Real Estate. Ez a cég 2015 és 2018 között a közép-európai fejlesztési piacon meghatározónak számító, budapesti központú TriGranit ingatlanfejlesztőt is birtokolta, így széleskörű tapasztalatokkal bír a helyi ingatlanpiacról.

 

Jönne a Netizen is

Két éve próbálkozik a magyar piacra való belépéssel az orosz hátterű Netizen. A Portfolio úgy értesült, hogy a Rákóczi út 54-es ingatlant már idén tavasszal szerették volna átadni, de egyelőre nehezen találnak megfelelő személyzetet. A cég honlapja szerint egy 400 ágyas hostelt nyitnának, abban lennének klasszikus hotelszobák is.

A Netizen budapesti recepciójának látványterve

Fotó: Portfolio.hu/behance.net

A Netizent alapító Jevgenyija Jenkins nagy globális hotelláncoknál szerzett tapasztalatokat. Először Moszkvában (246 ágy), majd Szentpéterváron (129 ágy) nyitotta meg a hosteleket és a hoteleket keverő ingatlanát. Majd úgy gondolta, hogy belép az uniós piacra is, erre Budapestet találta a legmegfelelőbbnek. Már most közölte, hogy további európai nagyvárásokban szeretne megjelenni, jelenleg 10 fejlesztési projekten dolgozik munkatársaival.

 

Hostelek reneszánsza?

Takács Péter, a Cresa ingatlanos tanácsadó cég szakértőjeként nagy szerepet vállalt az A&O budapesti megjelenésének megkönnyítésében. (A szakember nem azonos a turisztikai szakmában ismert utazási irodás szakemberrel - A szerk.) Meglátása szerint a budapesti turisztikai kínálat még mindig messze van a telítődéstől, és az is látszik, hogy növekszik az igény a társasági/közösségi szálláshelyek iránt. Ezt pedig egyebek között a márkázott hostel láncok is kiszolgálhatják.

A szakember arra számít, hogy a következő 3-5 év alatt 2-5 ezer ággyal bővül ez a kínálat. Nem zárta ki, hogy egyes vidéki egyetemi városokban (Debrecen, Szeged, esetleg Pécs) vegyes funkciójú ingatlanfejlesztések valósulnak meg. Olyanok, ahol egy fedél alatt lesz hostel, diákszálló és valamilyen co-working munkára alkalmas terület, ami lehet egyszerű multifunkciós tér, de önálló irodaterület is.

A globális hostelpiac bevételei, milliárd dollár

Fotó:  Portfolio.hu

Utalt a hosteleket üzemeltetők üzleti előnyeire: minimális a személyzet, leginkább ágyakat adnak el és nem szobákat és minimalizálják a szobaméretet, hiszen a fiataloknak a jó ágy és a tisztálkodás, no meg a wifi a legfontosabb egy ilyen létesítményben.

A szobák még hatékonyabb kihasználtsága érdekében sok az emeletes ágy, a reggeli elég bőséges, de külön közösségi főzési lehetőséget is biztosítanak. Mindez alacsony árakat eredményez, miközben az ingatlan szinte kizárólag a belvárosokban várja az utazókat.

 

Kapcsolódó cikkek

Szálláspiaci pillanatkép

2019. április 03.