Ilyen lesz a debreceni Aranybika szálló a felújítás után – látványtervek

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 24. 10:55

A Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte a tervpályázatot, melyet az Aranybika hotel felújítására és részbeni átépítésére írt ki az épület tulajdonosa, a Mathias Corvinus Collegium. Ferencz Marcel építész a felújítás során befejezné azt, amit Hajós Alfréd száz éve elkezdett az épülettel.

A bírálóbizottság szerint a nyertes pályamű a maga radikálisan konzervatív szemléletével teljes mértékben kielégíti az MCC és a város polgárságának elvárásait. A szakmai bírálóbizottság szerint a pályamű által javasolt historizáló módszerű tükrözés a legkézenfekvőbb és a legközkedveltebb megoldás az új szárny kialakítására. Az épület minden homlokzatán következetesen végigviszi ezt a gondolatot, így az épületben nincs stílustörés – még akkor sem, ha így a hátsó homlokzat nem követi a kiírásban szereplő 21. századi megjelenést – számolt be róla a Dehir.hu.

aranybika_latvanytervek

Az épület minden homlokzatán következetesen végigviszik a historizáló módszerű tükrözést

Fotó: Napur Architect Építészeti Iroda Kft.

A debreceni hírportálnak Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura-díjas építészt, a Napur tulajdonos-cégvezetője elmondta, hogy tíz éven át oktatott Debrecenben, így sem a város, sem az Aranybika épülete nem idegen számára.

aranybika_latvanytervek

A patinás szálloda ad majd otthont a Mathias Corvinus Collegium debreceni központjának

Fotó: Napur Architect Építészeti Iroda Kft.

Az épület története is nagyon érdekes számára, hiszen már több száz éve szállodaként üzemel, "a századfordulón pedig felkérték az Országház tervezőjét, Steindl Imrét, hogy csináljon egy kétszintes szállodát a helyén. Az első világháború után pedig Hajós Alfréd egy tervpályázaton nyerte ennek a mai épületnek a tervezési lehetőségét. A szakma ikonikus alakjai tették le ide a névjegyüket, mely eleve tiszteletet parancsol” – fogalmazott az építész, aki szerint, ha valaki ismeri Hajós Alfréd munkásságát, annak egyértelmű, hogy ő egykor ezt a házat tökéletes szimmetriával álmodta meg, amit ő is folytatni kíván.

aranybika_latvanytervek

A tervpályázaton nyertes Napur Architect Építészeti Iroda Kft. befejezné azt, amit Hajós Alfréd száz éve elkezdett

Fotó: Napur Architect Építészeti Iroda Kft.

A tervpályázaton – amelyre hatan jelentkeztek – a bírálóbizottság nem osztott ki második díjat. Két pályázó, az Arch-Studio Kft. és a Péterffy + Dőry Architects Kft. megosztottan nyerte a harmadik díjat, illetve két pályaművet (TSPC Kft. és a Plan-Art Mérnökiroda) megvásárolnak.

aranybika_latvanytervek

A régi Aranybika a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót

Fotó: Napur Architect Építészeti Iroda Kft.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Aranybika szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja. A beruházás első ütemében lebontják a szocializmusban épült új szállodarészt, és a helyére kerülő épületbe költöztetik majd át az MCC-s képzéseket, a régi Aranybika pedig a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót.