Tervpályázatot írnak ki Debrecen ikonikus szállodájának megújítására

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. március 29. 17:04

Tervpályázatot ír ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a debreceni Aranybika épülettömbjének megújítására - jelentette be az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a helyszínen.

Az épületegyüttes komplex felújítására vonatkozó építészeti tervpályázat eredményeként az engedélyes tervek a jövő év elejére várhatóak, utána megkezdődik a kivitelezés - mondta Orbán Balázs.A beruházás első ütemében lebontják a szocializmusban épült új szállodarészt, és a helyére kerülő épületbe költöztetik majd át az MCC-s képzéseket, a régi Aranybika pedig a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót.A Hajós Alfréd tervei alapján épült Aranybika szálló teljes körű, műemléki felújításon esik át. Az a céljuk, hogy az új épületrész a patinás szárny történelmi stílusát követve, egy 21. századi elvárásokat kielégítő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas létesítmény legyen - fejtette ki Orbán Balázs.

A régi Aranybika a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót

Fotó: mccc.hu

Felidézte, hogy Debrecenben egy éve nyitották meg a bázisukat az Aranybikában, ahol a képzések mellett könyvbemutatókat, nyilvános vitákat, szakmai konferenciákat is rendeznek, Utalt egy általuk megrendelt reprezentatív felmérésre, amely szerint a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna a város főterén. Minden tervre nyitottak - üzente a tervezőknek a kuratóriumi elnök.

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón a városi identitás részének nevezte az Aranybikát, amely nem csupán szálloda, hanem a Bartók teremmel, a Víg mozival, az egykori török fürdővel fontos közösségi és kulturális tér is. Reményét fejezte ki, hogy a teljes megújulás után "újra a debreceni büszkeség részévé válik az Aranybika".