Megosztotta a magyarokat a vakcinakiváltsággal kapcsolatos kamarai javaslat

Forrás: turizmus.com

 2021. április 07. 15:20

Az emberek inkább elutasítóak a vakcinakiváltságokkal kapcsolatban, de ez a hozzáállás az oltottság emelkedésével változhat – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A védettséggel rendelkező lakosság fogja újraindítani a gazdaságot – írta keddi közleményében az MKIK, amelyről mi is hírt adtunk. Javaslatuk szerint a kívánt számok elérése után a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten térhessen vissza a mindennapi élethez, így – többek között – a turisztikai és a vendéglátó vállalkozások is megkapnák az esélyt az újraindulásra.

Az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízta a TÁRKI-t, hogy mérje fel, mit gondolnak erről a magyarok. A reprezentatív közvélemény-kutatásban olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt két évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson. A válaszokból egyértelműen látszik: a magyar társadalom megosztott a kérdésben.

A megkérdezettek több mint harmada (34,2%) a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. Ennek a döntésnek az elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, vagyis a válaszadók szerettek volna utazni, de ez nem volt lehetséges. A válaszadók 29,4% a járványtól való félelem és nem az utazási korlátozások miatt nem utazott, további 18% pénzügyi megfontolásból, 3,6% pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett – derült ki a felmérésből.

Azzal, hogy csak védettségi igazolással lehessen belföldi szállodákba menni a válaszadók 41,2%-a értett egyet. A válaszadók 41%-a nem ért egyet a kérdéssel, 17,9%-uk bizonytalan.

A válaszadók több mint 70%-a tervez 2021-ben utazást

Fotó: Tárki/Everguest

Az éttermek esetében a megosztottság szinte azonos, enyhén az elutasítók felé tolódik a kérdéskör.

Némiképp egységesebb álláspont alakul ki az éjszakai kijárási korlátozásokra vonatkozóan. Az esti kijárási korlátozások alól való mentesülést már elutasítja a többség (51,4%). A külföldről érkező utazóktól azonban megkövetelnék a védettségi igazolást. Az erre vonatkozó kérdésre a válaszadók 55,3%-a felelt egyetértéssel.

Belán Miklós, az Everguest alapító-igazgatója szerint az oltottság növekedésével a magyarok hozzáállása is változni fog. „Minél többen lesznek beoltva, annál többen fogják azt nyilatkozni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők számára oldják fel a korlátozásokat. Fontos megfelelő motivációs eszközöket biztosítani az oltási kedv növelésére, erre biztosan hatékony módszer, ha bizonyos előnyökkel jár a védettségi igazolás” – vélekedett.

 

Növelheti az oltakozási kedvet, ha előnyökkel jár a védettségi igazolás

A kutatás rámutat arra is, hogy amennyiben a külföldre utazás feltétele a Covid-védőoltás beadatása és az ezzel kapcsolatos védettségi igazolás megléte lenne, 20,7% esetében növelné az oltás valószínűségét, míg 46,4% ettől függetlenül is beoltatná magát, azonban 28% ebben az esetben sem kérné az oltást.

A válaszadók több mint fele megkövetelné a védettségi igazolást a külföldről érkező utazóktól

Fotó: Tárki/Everguest

Belán Miklós szerint a védettségi igazoláshoz kötött utazási vagy éttermi lehetőségek ugyan növelnék az oltási kedvet, de óvatosan kell bánni a koronavírus által leginkább sújtott iparággal. „Amennyiben védettségi igazoláshoz kötött szolgáltatással korábban és lazább feltételek mellett nyithatnak újra a vendéglátó üzletek és a szálláshelyek, az intézkedés mindenki számára pozitív lenne. Ha ezen múlik, hogy akár már heteken belül újranyithassanak, akkor az valóban a gazdaság hatékony újraindítását jelentené.Ugyanakkor óvatosan kell bánni az intézkedéssel, ugyanis több millió beoltatlan magyar utazó eltiltása a vendéglátástól és az utazástól egy hosszabb időszakon keresztül, újabb érvágást jelentene a teljes iparágnak, ami komoly következményekkel járna. Természetesen meg kell találni a módját az oltási kedv növelésének, ugyanakkor az elmúlt egy év legnagyobb gazdasági kárait elszenvedő iparág ezt már nagyon nehezen bírná el” – idézi a közlemény a szakembert.

(Borítókép: 123rf)