Készüljünk digitális fejlesztéssel az újranyitásra

Forrás: turizmus.com

 2020. április 13. 17:42

A koronavírus-járvány okozta kényszerű leállást érdemes az előremutató fejlesztések átgondolására és a munkatársak képzésére használniuk a cégeknek – véli Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Három-négy hét is eltelt már azóta, hogy a hazai szállodák többsége üzemszünetet jelentett be a koronavírus-járvány miatt, és valószínűleg másfél, két hónapig még nem is fognak tudni újranyitni. Hogyan érdemes kihasználniuk a cégeknek ezt az időszakot? – erről beszélt Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Trend Fm egyik legutóbbi adásában.

Még nem látjuk a járvány végét, de néhány országban már lazítanának a szigorú korlátozásokon. Kínában például ennek köszönhetően már újraindult a belföldi turizmus, de csak csekély eredményekkel: a halottak napi hosszú hétvégén 86 százalékkal kevesebben utaztak, mint a tavalyi év hasonló időszakában (ami persze még így is 43 millió utazót jelent), és több mint 80 százalékkal költöttek kevesebbet. Ausztriában pedig azt fontolgatják, hogy április végére, május elejére újranyitnak az éttermek, és talán a szállodák is.

Adódik a kérdés, hogy mikorra tehető az újranyitás optimális időpontja, amikor már biztonságosan lehet működni úgy is, hogy fennáll valamennyi kockázat. Ezt nem lehet megmondani. Azt viszont igen, hogy minél hosszabb ideig tart a kényszerű szünet, annál nehezebb helyzetbe kerül a gazdaság hazai és globális szinten is – mondja Rasztovits Dávid.

 

Új digitális megoldások születnek

Szerinte ezt a szünetet érdemes a digitális fejlesztések megtervezésére és a munkatársak képzésére is használni.

Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy a digitalizáció sok olyan pozíciót átvesz a céges működésben, amelyekről eddig úgy gondoltuk, hogy nincs akkora szükség rájuk, ráérünk még velük foglalkozni – fejtette ki a szakember.

Érdemes kihasználni a kényszerű leállás idejét a digitális kompetenciák fejlesztésére

Fotó: 123rf.com

Kezdünk például rájönni arra, hogy nem mindig kell elindulni ahhoz otthonról, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni. Az elkövetkező időszakban szerinte sok új digitális megoldás fog világot látni ehhez kapcsolódóan, a nagy technológiai óriások mind reagálnak majd a megváltozott igényekre.

Továbbá most látszik igazán, hogy az elmúlt években kiépített online rendszerek működnek, jól bírják a megnövekedett terhelést. Most kellene megugrani azt, hogy nemcsak használjuk ezt a jó infrastruktúrát, hanem fejlesztjük is – mondta a digitális szakértő.

A Digitális Turizmus Zrt. több partnere például most kezdett el érdeklődni költségkímélő, a humán erőforrást kiváltó, valamint adatbázisok felépítését, törzsvásárlói rendszert stb. támogató digitális megoldások iránt.