Csak enyhe fellendülést hozott a hosszú hétvége Kína turizmusában

Forrás: MTI

 2020. április 07. 13:32

Enyhe javulást hozott a járvány miatt jelentősen meggyengült belföldi turizmusban a kínai halottak napja miatti hosszú hétvége Kínában – írja internetes oldalán egy keddi cikkben a China Daily kínai pártlap.

A mozgó dátumú, idén április 4-ére eső csingming miatt szombattól hétfőig munkaszünetet tartottak Kínában, ahol az új koronavírus-járvány immár több mint egy hónapja lecsengőben van.

Az utazási irodák és más turisztikai cégek március közepétől kezdték meg fokozatosan újraindítani a tevékenységüket, a hosszú hétvége pedig segítette a forgalom beindulását, de még így is jelentős visszaesés mutatkozott a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kínai halottak napján a családok hagyományosan összegyűlnek szeretteik sírjánál, amelyet közösen letakarítanak, majd az elhunytaknak papírból készült, úgynevezett halotti pénzt égetnek felajánlásként. Ilyenkor jellemzően megnövekszik a belföldi utak száma, hiszen Kínában sokan élnek a szülőhelyüktől távol, míg mások üdülésre használják a hosszú hétvégét.

A Kínai Turizmus Akadémia jelentése szerint az idei évben azonban a turizmussal összefüggő bevételek éves összevetésben 80,7 százalékkal estek vissza, így a háromnapos hétvégén mintegy 8,26 milliárd jüan (388 milliárd forint) bevételt ért el a szektor.

A még mindig szigorú óvintézkedések és a fertőzéstől való félelem erősen visszaveti az utazási kedvet

Fotó: 123rf.com

A belföldi látványosságokat közel 43 millióan keresték fel szombattól hétfőig, ami 61,4 százalékos visszaesés a múlt évhez képest. A legtöbben rövid távra utaztak el, saját szervezésben.
Pedig a szállodák és a légitársaságok jelentős árengedményekkel csalogatták az utazókat, szombaton például mindössze 170 jüanért (8 ezer forint) lehetett Pekingből Sanghajba repülni turistaosztályon.
A belföldi turizmus visszaesésében a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakon túl a járvány miatt bevezetett óvintézkedések is közrejátszanak. A kínai fővárosba beutazóknak például akkor is kötelező a 14 napos karantén, ha nem hagyták el az országot, így a Pekingben lakók csak a legszükségesebb esetben hagyják el a várost.

Az ország több részén vannak érvényben ehhez hasonló előírások, míg például egy, a közép-kínai Honan tartományban fekvő megyét a múlt héten vesztegzár alá helyeztek.

A járvány kínai gócának számító, közép-kínai Hupejt ugyan két hónap után már megnyitották, de csak az egészséges státuszukat igazolók utazhatnak a tartományon kívülre. A beérkező utasokat pedig országszerte különböző szintű egészségügyi vizsgálatnak vetik alá.