Klemm Balázs: A koronaválság megoldotta a munkaerőhiányt

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. június 01. 17:59

A válság mélypontján is nyitva tartotta szinte mindegyik üzemeltetésében lévő szállodát a Hotel & More, sőt, munkatársait is megtartotta. Elindult a Hotelio szállásközvetítő oldaluk, és 2021 elején két új fővárosi házzal gyarapodik a porfóliójuk. Interjú Klemm Balázs cégtulajdonos ügyvezetővel.

Milyen volt a forgalom a pünkösdi hétvégén a szállodáikban?

Városonként változó. A Balatonnál erősebb, de ott sem egységes mértékű érdeklődést tapasztaltunk: Füreden 95, Hévízen 70, Világoson 50 százalékos volt a töltöttség. A zalakarosi szállodánk foglaltsága elérte a 90 százalékot, a hajdúszoboszlói ellenben csak 20-25 százalékon ment. A két fürdőváros közötti óriási keresletkülönbségre nem találok ésszerű magyarázatot, hiszen mindkét helyen épített fürdő működik. Jellemző, hogy két napra érkeztek a vendégek, hiába volt háromnapos a hosszú hétvége.

 

Milyen tendenciát lát a nyári hónapokra?

Június 1-je után csendesebb időszak következik, majd 15-étől indul meg a szezon, akkor már 40-50 százalékos foglaltságon állnak a szállodáink. Tapasztalatunk szerint nagyon felerősödött a last minute foglalás, látható, hogy ki vannak éhezve az emberek az utazásra, ugyanakkor rövidül a tartózkodási idő, nem egy-két hetet foglalnak nyárra, hanem 3, 4, 5 napokat. A számok egyértelműen azt jelzik, hogy a belföldi turizmus tovább fog erősödni.

Klemm Balázs: A munkahelyek megtartását tűztem ki elsődleges célul

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Mi volt a válságstratégiájuk az elmúlt két hónapban? Személy szerint önt mennyire sokkolta, hogy március közepén lényegében egyik hétről a másik beszakadt a piac?

Nem vagyok egy kapkodós típus, higgadtan átgondoltam az előttünk álló lehetőségeket és különböző forgatókönyveket gyártottam. A szakmában szinte mindenki behúzta a kéziféket és nyilván óvatosabbá vált, de az én vezetői filozófiám az, hogy nem szabad megijedni. A munkahelyek megtartását tűztem ki elsődleges célul.A házainkat „room only”-ra állítottuk, azaz reggeli nélkül értékesítettük a szobákat, és mindenhol meghagytuk az OTA-kat. Így az elmúlt két hónapban is voltak vendégeink, jellemzően utazó ügynökök és külföldi munkavállalók, hiszen a vegyipar, a textilipar, az építőipar, az élelmiszeripar és az autóipar nem állt le teljesen.

 

S megérte fenntartani a folyamatos üzemelést?

Bár alacsony volt a töltöttség, 3-5 százalékon, vagy éppen csak 1 százalékon futott némelyik ház, de azt vallom, ha teljesen lekapcsolunk egy épületet, előbb jönnek elő az anyagfáradási problémák és jóval nagyobb a meghibásodás esélye, az újraindítás pedig sokkal nehezebb, mint folyamatos üzemeltetés mellett.

Vidéken csak a bükfürdői Greenfieldet zártuk be, ahol most egy kisebb felújítás zajlik és további fejlesztések várhatók. Az egyetlen budapesti egységünket, a többnyire rendezvényeket és csoportokat fogadó Klebelsberg Kastélyszállót teljesen leállítottuk,  ott jelenleg csupán állagmegóvást végeztünk.

A győri ETO Park Hotel is folyamatosan nyitva tartott március óta és üzleti vendégeket fogadott

Fotó: Hotel & More

Mindenkit meg tudtak tartani a kollégák közül?

Olyan megoldáscsomagot igyekeztünk összerakni, hogy ha úgy hozza a helyzet, 3-6 hónapig fenn tudjuk tartani a teljes foglalkoztatást. Megtartottunk gyakorlatilag mindenkit.

A létszámnak csupán 3-4 százalékától váltunk meg, olyanoktól, akiknek egyébként sem voltam megelégedve a munkájával, hozzáállásával.

A dolgozókat 2-4 órás munkarendre állítottuk át, csökkentett fizetés mellett, és ügyeleti rendszerben mozgattuk őket. Előfordult, hogy a szakács állt be a recepcióra és vigyázott a házra. Forgórendszerben 2-2 hétre fizetés nélküli szabadságra mentek a kollégák, de ez idő alatt cégünk fizette a társadalombiztosításukat. A kormányzati bértámogatást, a Kurzarbeitet is igénybe vettük néhol, de ahol láttunk esélyt a gyors újranyitásra, ott nem használtuk.

Nagyon fontosnak tartottam a folyamatos kommunikációt, többször ellátogattunk a házakba, személyesen átbeszélni a helyzetet, hogy a kollégák érezzék a bizalmat és megnyugtassuk őket a cég fizetőképességéről.

A válság arra jó volt, hogy elvégezzünk egy sor olyan munkát, amit a teljes üzemelés mellett nem lehet megvalósítani, nagyobb karbantartásokat, kifestéseket, adminisztrációs elmaradásokat, amiket eddig csak toltunk magunk előtt.

 

A szállodák tulajdonosai megértették, hogy tőlük is áldozatot kíván a koronaválság kezelése?

Velük is folyamatosan kommunikáltunk, s megértették a vis maior helyzetet. A 18 szállodánkból 12-t bérleti szerződéssel üzemeltetünk. Ezeket rugalmasan átstrukturáltuk, vagy kitoltuk a szerződés idejét, vagy lecsökkentettük a bérleti díjat azzal, hogy majd a későbbiekben kipótoljuk a különbözetet.

 

Milyen hatásai lehetnek a szolgáltatásokra a mostani helyzetnek? Önök hogy oldják meg például a büférendszerű étkezéseket, vagy a wellnessrészlegek használatát?

Semmilyen szolgáltatást nem kell törölni, csak módosítani. Az 50 szobányi házakban a büféreggelit tányérszervizzé alakítottuk, a személyzet maszkban, kesztyűben dolgozik. Ezt a megoldást teszteltük Balatonfüreden, ahol már pünkösd előtt három héttel visszaálltunk a reggelis ellátásra. A nagyobb kapacitású szállodákban pedig a személyzet szolgálja ki a vendégeket a büféasztalnál, reggelinél és vacsoránál is.

Pünkösdkor szinte telt házzal üzemelt a zalakarosi Vital Hotel

Fotó: Hotel & More

A távolságtartás biztosítás érdekében széthúzzuk az asztalokat, turnusokban étkeznek a vendégek. A wellnessrészleg is turnusokban, korlátozottan látogatható, aminek megszervezése a recepcióra hárul. Mindehhez megerősített szolgálatot adunk, hogy minél több elfoglaltságot találjunk a vendégeknek. Együttműködünk egy klinikával, az összes dolgozónkon kéthetente elvégezzük a Covid-tesztet, s ha a vendég igényli, őt is teszteljük.

 

Hogyan hat az üzemeltetési kiadásokra a váltság következményeként megnövekedett vendégigény a biztonság, a higiénia iránt?

Összetett a kérdés, mert például az, hogy a vendég nem maga szed a büféasztalról, hanem a személyzet szolgálja ki, nyersanyagköltség-csökkenéssel járhat, ugyanakkor a pluszmunka megemeli a bérkiadást. Az biztos, hogy a válság teljes mértékben megoldotta a munkaerő-problémát: sokkal jobb, minőségi munkaerőt kapunk most, és nem elszállt összegekért, mint annak előtte. A balatoni szállodáinkból távozó néhány kolléga helyére egy nap alatt sikerült képzett recepcióst, felszolgálót találni, ugyanezt tudom elmondani szakács és szobaasszony vonatkozásában is.

 

Cégszinten milyen forgalmat várnak ettől az évtől?

Az éves árbevételben 30 százalékos csökkenéssel számolok, nem csak a március és május között kieső szállodai forgalom, de a kisebb éttermi kapacitás miatt is. De nagyon bízom abban, hogy megindul a rendezvénypiac, s persze sok mindent most még csak találgatunk. Szerencsére a Hotel & More egységeiben a belföldi vendégkör a döntő, és a foglalások tendenciája alapján úgy látom, azzal nem lesz probléma. Van egy 270 ezres hírlevél-adatbázisunk, amivel reményeim szerint elég jól meg tudjuk mozgatni a belföldi piacot. Bizonytalanság az egyetlen budapesti szállodánk újranyitása körül van, a fővárosi turizmus újraindulásának kiszámíthatatlansága miatt.Az online értékesítést azzal is megerősítettük, hogy közvetlenül pünkösd előtt újraindítottuk a tavaly ősszel megvásárolt SzállásOutlet közvetítő oldalt Hotelio néven, amely OTA-ként működik. Az oldal célcsoportja változatlanul a belföldi egyéni turisták. Ugyanakkor újdonság, hogy a jövőben külföldi szállodákat is fogunk ajánlani itt. A korábbról ismert szállásutalványok mellett szeretnénk a megszokottól eltérő megoldásokat, értékesítési modellt is kínálni majd a partnereinknek, amelyekről szállodaüzemeltetőként tudjuk, hogy igény van a piacon.

A napokba elindult a cég szállásközvetítő oldala Hotelio néven

Fotó: turizmus.com

A SzállásOutlet múltban megszerzett reputációjára építve, új online fejlesztésekkel felturbózva célunk, hogy a Hotelio a legnagyobb hazai szállásközvetítő oldalak közé nője ki magát.

 

A válság sok piaci szereplőt összeroppanthat. Számít-e felvásárlásokra, a piac újrarendeződésére?

Ha tovább halasztódik a határnyitás, ha nem indul meg a külföldiek beutazása és a rendezvénypiac, sok szolgáltató kivérezhet. Már most látszik, hogy Budapest óriási pofont fog kapni.

Biztos, hogy lesznek felvásárlások a hitelmoratórium letelte után, a nagy befektetők közül mindenki a kivárásra játszik. A fővárosban néhány projekt nyitását el fogják halasztani, de vidéken nem hiszem.

Mi bizakodóak vagyunk, Budapesten jelenleg három másik szállodánk épül az V., a VI. és a IX. kerületben, ebből kettő 2021 elején, egy 2022-ben nyit meg, és nem várható csúszás egyik projektben sem. A profi szállodaüzemeltetők iránti kereslet növekedését tapasztalom, mi is nyitottak vagyunk a megkeresésekre és további szállodák üzemeltetésére.