KSH: 85%-kal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma novemberben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. január 15. 11:28

Az összes vendégéjszaka 85 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 novemberében és 76 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az előző hónaphoz mérten is 65,6 százalékkal esett vissza a szálláshelyek forgalma: a külföldi vendégek 24,3, a belföldiek 70,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el.

A beutazási korlátozások, illetve a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben 93,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76,3 százalékkal csökkent – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH emlékeztet: a koronavírus-járvány második hullámának megfékezésére irányuló védelmi intézkedések értelmében november 10. után a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak. Mint arról korábban beszámoltunk, ennek kompenzálásra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban november 8-ig regisztrált szálláshelyek bevételkiesésének 80%-át vállalta át az állam a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásokra.

A belföldi vendégek az éjszakák kétharmadát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 79,6 százalékos volt

Fotó: 123rf.com

A külföldi vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma az egy évvel korábbinak mindössze 6,4 százaléka volt.

A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 58,4 az üdülőháztelepeken 76,0 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák kétharmadát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 79,6 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken és a kempingekben az előző év novemberi forgalmának harmada (33,9 illetve 34,3 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább.A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele szintén 84,7 százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél és 63,369 milliárd forintot tett ki. A szállásdíjbevétel hasonlóképpen 84,9 százalékkal 3,5 milliárd forintra esett, a vendéglátásból eredő bevétel is 85,4 százalékkal 1,659 milliárd forintra apadt.

 

Első tizenegy hónap: feleannyi vendégéjszaka

Tavaly az első tizenegy hónapban 75,1 százalékkal csökkent a szálláshelyek külföldi és 35,8 százalékkal a belföldi forgalma, ami együttesen 55,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát jelentett, mint az előző év azonos időszakában eltöltöttek.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 56,5 százalékkal zuhant és 225,195 milliárd forintot tett ki. A szállásdíjbevétel 58,9 százalékkal maradtak el az előző év január–novemberiektől és 126,465 milliárd forintot tettek ki, a vendéglátásból származó 59,239 milliárd forint bevétel pedig 53,3 százalékkal volt kevesebb.