Kevesebb vendégéjszaka, magasabb szálláshelyi árbevétel márciusban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 04. 10:08

Márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál –jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gyengébb márciusi forgalomhoz hozzájárult, hogy idén a húsvét áprilisra esett, akkor pedig kiugróan jó forgalmuk volt a hazai szálláshelyeknek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az NTAK-ban regisztrált előfoglalási adatok szerint március 28-ig 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11 százalékkal több volt, mint tavaly.

A KSH adatai szerint márciusban az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18 százalékát regisztrálták.A külföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 68 százalékát regisztrálták.

Márciusban is a Budapest-Közép-Duna-vidék volt a legnépszerűbb turisztikai régió

Fotó: 123rf.com

A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele csaknem 36 milliárd forintot tett ki, folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

A hónap egy részében vagy egészében 2018 kereskedelmi szálláshely, köztük 845 szálloda és 900 panzió volt nyitva.

Az első negyedévben 1,3 százalékkal több, összesen 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek 9,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 15 százalékkal több (2,3, illetve 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek el. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele január–márciusban folyó áron 41 százalékkal nőtt, és 97 milliárd forintot tett ki.