Megvásárolja a Gellért Szállót a BDPST Group

Forrás: turizmus.com

 2022. december 09. 15:30

Budapest egyik legszínvonalasabb szállodájaként nyithatja újra kapuit a Gellért Szálló, amelynek korszerűsítése immár a BDPST Group részvételével folytatódhat, miután a vállalat képviselői megállapodást kötöttek a hotelt birtokló cégcsoport megvételéről.

Teljesen megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal fog visszatérni a magyar szálláshelypiacra Magyarország legismertebb szállodája, a Gellért Szálló. A több mint 100 éve megnyitott, de immár egy éve zárva tartó hotel védett épületét műemléki értékeinek megóvásával és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti egy korszerű, ötcsillagos hotellé a BDPST Zrt. - tájékoztatotta lapunkat a cég.

A december 9-én aláírt tulajdonrész-vásárlási megállapodás értelmében a tranzakciós folyamat zárását követően a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe fog kerülni, ezzel a csoport egy új hotellel szélesíti portfólióját a budapesti szállodapiacon.

A Gellért Hotelben a tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, a rekonstrukció keretében a kultikus hotel belső terei is felújításra kerülnek. A korszerűsítés mellett a tervezők célja, hogy olyan új funkciókat találjanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítésére és minőségének javítására. Az építészeti átalakítás az épületben található Gellért fürdő területét nem érinti. Az épületgépészeti és elektromos rendszereket a fürdő és a szálloda között már korábban szétválasztották azzal a céllal, hogy megteremtsék a két funkció egymástól független működtetésének lehetőségét.

gellerthotel

A BDPST Group lesz a Gellért Szálló új tulajdonosa

Fotó: samsem/123rf.com

A műemléki védettséget élvező épület teljes körű rekonstrukcióra szorul, ugyanis az utolsó nagyobb felújítást 50 évvel ezelőtt végezték el a létesítményben. Így a szálló állaga mostanára olyannyira leromlott, hogy 2021. novembere óta nem fogad vendégeket, jelenleg műszaki állapotában nem lenne biztonságosan és fenntartható módon működtethető - mutatnak rá.

A Gellért Szálló komplex fejújításának fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz, mely vállalat szakértői csapatának célja, hogy a tervezőkkel közösen végzett kreatív munka eredményeként feltárja a projekthelyszínekben rejlő lehetőségeket, összhangot teremtsen a környezet és a tervezett funkciók között, ennek eredményeképpen pedig maradandó építészeti és városarculati alkotást hozzon létre - fogalmaznak a közleményben.

„Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét” – mondta el Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

„A hotel komplex felújításával nemcsak a történelmi múltjához méltó fényét nyeri vissza a Gellért Szálló, hanem újra az egyik ékköve lehet Budapest, azon belül a budai városrész szálláshelykínálatának” – tette hozzá Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A BDPST Groupnak jelenleg több jelentős fővárosi hotelfejlesztése van folyamatban. Az Október 6. utcában hamarosan megnyitja új szállodáját Verno House néven, a Vörösmarty tér szomszédságában pedig a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb teljes körű felújítása révén tervezi egy szintén egyedülálló adottságú, ötcsillagos szálloda átadását 2023-ban Hotel Dorothea néven. Mindezek mellett jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és ugyancsak folyamatban van a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása.

A Gellért Hotelt 2019 nyarán adta el a Danubius Hotels az Indotek Csoportnak. Akkor a két cég megállapodott, hogy a Danubius üzemelteti a Gellért Hotelt az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Egy éve, 2021. decemberében zárult ez a szakasz, akkor a Danubius egy Grand Finale keretében búcsúzott az ikonikus szállodától. A hathetes rendezvénysorozat keretében épületséták, nosztalgiaételek és fényfestés várta azokat, akik szerettek volna búcsút venni a szállodától.

Kapcsolódó cikkek