Megszólalt a bezárásokról a Hunguest Hotels

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 10:27

A vidéki szállodák számára stratégiai jelentőségű, hogy az egyes települések gazdasági életére óriási hatást gyakorló fürdőhelyek többsége a téli nyitvatartás mellett döntött – közölte a Hunguest Hotels.

Az elmúlt hetekben egyre-másra kaptuk a híreket az energiaválság okozta kényszerű téli bezárásokról, amelyek szállodákat és fürdőket is érintenek.

"A drámai mértékű energiaár-emelkedés miatt a szállodaipar az eddigi legsúlyosabb válságával néz szembe. Ebben a helyzetben alapvető fontosságú a következő időszak vendégforgalma szempontjából, hogy a nemzetközi és országos jelentőségű, és egyben az adott települések gazdasági életére óriási hatást gyakorló fürdőhelyek, például Hévíz, Gyula, Bükfürdő, Hajdúszoboszló, Zalakaros, a nyitvatartás mellett döntöttek"– közölte a Világgazdaság megkeresésére Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

A Hunguest Hotels szállodái ugyanis szimbiózisban élnek a mellettük található fürdőkkel, azok a legtöbb fürdővárosban a legfontosabb, gyakorlatilag kizárólagos vonzerőt jelentik. A piacvezető vidéki szállodalánc nagy kapacitású, 150-200 szobás, kiterjedt wellnessrészlegekkel rendelkező hoteleket üzemeltet (tizenegy településen tucatnyi szállodát), így ezek épületei tetemes mennyiségű energiát használnak fel.

A Hunguest BÁL Resort felújításakor már kiemelt hangsúlyt fektettek az energiatakarékos megoldásokra

Fotó: Hunguest Hotels

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a szállodalánc egységeiben már tavaly ősszel elkezdték körültekintőbben monitorozni az energiafelhasználást. 2022 elején elindították a megújulóenergia-beruházási programot, két szállodára telepítettek napelemet az első fél évben. További napelemes projektek is előkészítési és engedélyeztetési fázisban vannak. A Hunguest Hotels által üzemeltetett két, országos jelentőségű fürdőben, a Napfényfürdő Aquapolis Szeged és a Saliris Thermal & Spa épületében korszerű LED-izzókat szereltek fel az áramfelhasználás csökkentése érdekében.

A Hunguest Hotels három nagyszabású szállodafelújítási projektje, a Hunguest Panoráma, a Hunguest BÁL Resort és a Hunguest Bük már be is fejeződött korszerűsítése során kiemelt hangsúlyt fektettek az energiatakarékos megoldásokra, többek között épületfelügyeleti rendszerek kiépítésére, korszerű hőszigetelő anyagok és nyílászárók beépítésére.Szigorú költségkontrollal, napi többszöri fogyasztásellenőrzéssel, az energiapazarlás megelőzésével, de a vendégélményt érdemben nem befolyásoló működési változtatásokkal szeretnék átvészelni a következő hónapokat – fogalmazott Labossa Lajos.

A következő hetekre nem érzékelnek keresletcsökkenést, sőt, a tavalyinál jobb őszi hónapokra van kilátás az előfoglalások alapján. Azonban jövő év első negyedévére ugyanolyan bizonytalanok a prognózisok, mint az elmúlt két és fél évben bármikor – tette hozzá.