Mi várható ősszel a belföldi turizmusban?

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 05. 10:18

A Szallas.hu adatai szerint 42 százalékkal több belföldi őszi üdülésre szóló foglalás áll bent, mint tavaly ilyenkor. A bruttó szobaár-bevétel 76 százalékkal nőtt eddig. A november elsejei hosszú hétvége legkeresettebb úti céljai Eger, Gyula és Hévíz.

Kétarcú nyarat prognosztizáltak a Szallas.hu szakértői, és most az őszi-téli időszakot is hasonlóan látják. Bár az eddig megtett foglalások száma és aránya bizakodásra ad okot, az elszálló infláció és mellé a rezsitámogatás csökkenésének hatását nehéz megjövendölni. „Augusztus 30-ig 42 százalékkal több foglalást tettek meg az őszi időszakra belföldre, mint tavaly, ezzel idáig 76 százalékkal nőtt a bruttó szobaárbevétel” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

Országos viszonylatban egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 200 forintba kerül, ez 10 százalék körüli növekedés 2021 hasonló időszakához képest.A hazai turizmus fő mozgatórugója ősszel az idei utolsó hosszú hétvége lehet, ami ráadásul négynapos lesz, hiszen mindenszentek, november 1-je keddre esik. Ezzel kezdődik az őszi szünet is a tanévben, ami november 6-áig tart. Így gyakorlatilag 3 nap szabadsággal akár 9 napos extra üdülést is be lehet iktatni. Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros gyűjtötte eddig a legtöbb foglalást a Szallas.hu-n.

Még bőven akad szabad szállás a legkedveltebb desztinációk esetén is az őszi hosszú hétvégére

Fotó: 123rf.com

„A legnépszerűbb őszi úti célok sorát Sárvár, Sopron, Esztergom, Miskolctapolca és Nyíregyháza követi” tette hozzá a sajtószóvivő.

Szabad szállás még bőven akad a legkedveltebb desztinációk esetén is az őszi hosszú hétvégére: például az egri és gyulai szálláshelyek közel kétharmada foglalható még. Jelenleg egyébként a foglalások darabszámából Észak-Magyarország részesül a legnagyobb arányban (28,5%). A dobogón követi Nyugat-Dunántúl (19,2%) és a Balaton (11,4%). Minden második foglalás wellness-szálláshelyre szól.

 

Érdemes az akciós árakra vadászni

A Szallas.hu három költségkímélő lehetőségre hívja fel a figyelmet. „Szeptember 7-éig 14-20 százalékos árengedménnyel foglalhatók a promócióban résztvevő szállások” mondta Kelemen Lili. A második javaslatuk, hogy foglaljunk kedvezményes időszakot. A hosszú hétvégét megelőző és követő hétvége általában alacsonyabb áron elérhető. Továbbá a hétköznapok is jellemzően olcsóbbak, mint a hétvégék. A sajtószóvivő azt is hozzátette, a Szallas.hu valamennyi szállásadó partnere előleg nélkül vagy lemondási díj nélkül foglalható ajánlatot is kínál. A vendégnek így nincs anyagi kockázata, ha valamiért meghiúsulna az utazása.

 

Ne igyunk előre a medve bőrére!

A Szallas.hu a foglalási adatok elemzése mellett felmérést is készített, melyben az utazóközönség őszi utazással kapcsolatos félelmeire voltak kíváncsiak. A válaszadók 43 százaléka tart a koronavírus-járvány újabb hullámától, csaknem harmaduk anyagi nehézséggel küzd vagy számít rá. 29 százalékuk fél attól, hogy a növekvő gáz, áram és egyéb árak miatt kedvenc szálláshelyük bezárásra, szünetelésre kényszerül, 28 százalékuk számára a háború közelsége eltántorító hatású. Csaknem minden második kitöltő szerint országszerte valós veszélyt jelenthetnek a medvék is. Jó hír azonban, hogy csak a válaszadók 1 százaléka találkozott már mackóval a szabadban.

A legnépszerűbb belföldi úti célok az őszi hosszú hétvégén

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Hévíz
  4. Hajdúszoboszló
  5. Zalakaros
  6. Sárvár
  7. Sopron
  8. Esztergom
  9. Miskolctapolca
  10. Nyíregyháza

(Forrás: Szallas.hu)