Minőségi szintet lépnek a hazai panziók

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. november 20. 15:15

A Kisfaludy-program által biztosított több tízmilliárd forintos fejlesztési támogatással és a 21. századi vendégelvárásokhoz igazodó panzióminősítési rendszerrel minőségi ugrás történik ebben a szálláshelytípusban, amely ezáltal fontos szerephez jut a belföldi turizmus fellendítésében.

2017 októberében új időszámítás kezdődött a panziók életében. Ekkor írták ki minden idők legnagyobb hazai szálláshely-fejlesztési programja keretében az országos lefedettségű panziófejlesztési pályázatot, amelyben maximum 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a szolgáltatók.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció révén közel 700 panzió nyert támogatást – tájékoztatott Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója.

 

Csillagok 1-től 4-ig

A fejlesztési konstrukcióval párhuzamosan – a panzióknak nem lévén saját érdekképviseleti szervezete – a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kapott felkérést ezen szálláshelytípus minősítési rendszerének kidolgozására. A szakértői munkacsoport a külföldi és hazai jó gyakorlatokat figyelembe véve, panziótulajdonosok és -üzemeltetők bevonásával dolgozta ki a Panzió Tanúsító Védjegyrendszert, amely 1*-tól 4*-ig kategorizálja a szálláshelyeket.

A Kisfaludy-program által támogatott pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a projektzárásig legalább 3 csillagos panzióminősítést szereznek. A minősítéseket az MTÜ megbízásából az MSZÉSZ végzi.

A hazai szállodák kategorizálására 2010 óta alkalmazott Hotelstarshoz hasonlatos panzióminősítési rendszer 175 kritérium – termék és szolgáltatás – teljesítésén alapul, amelyek között vannak kötelezőek – összhangban a szálláshelyek engedélyezési és üzemeltetési feltételeit szabályozó rendelettel – és szabadon választottak. A 3 csillagos kategória eléréséhez 60, a 4 csillagoshoz 81 kötelező kritériumot kell teljesíteni, és 120, illetve 200 pontot szükséges elérni – mondta Lukács Attila, az MSZÉSZ szakmai titkára.

 

Száműzték a heverőket

A 2017 óta létező panzióminősítési rendszerben már kiemelt hangsúlyt kapott a megfelelő alváskomfort az alapkövetelmények között, amit tovább fokozott a szálláshely-szolgáltatást szabályozó 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet idei nyári – a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019. július 1-jei bevezetésével összefüggő – módosítása. Így például a legalább 13 cm vastag, jó állapotú matrac és a korszerű, higiénikus takaró (paplan, pléd), párna a panzió bejelentési követelményei közé is bekerült.

A panzióknál is követelmény lett a legalább 13 cm vastag, jó állapotú ágymatrac

Fotó: Pixabay

A rendeletmódosítás – reflektálva az ágazatban az elmúlt tíz évben végbement változásokra – rendet tett a fogalmak terén és korszerűsítette az egyes szálláshelytípusok meghatározását is. A panziók üzemeltetési követelményei többek között a tisztaságra és higiéniára, az internetes vendégtájékoztatásra (weblap aktuális információkkal, hiteles fotókkal és tartalommal) és a biztonságra vonatkozó előírásokkal egészültek ki.

 

Minősítési folyamat: önértékelés és auditálás

A minősítési folyamat három részből áll: a meghatározott szakmai szempontrendszer alapján a panzió (online) önértékelést végez, amit független szakértők helyszíni szemlén auditálnak, majd a javaslatuk alapján bíráló bizottság dönt a besorolásról. A védjegyhasználat a sikeres minősítéstől számított négy évig érvényes.

Az MTÜ már tavasztól edukációs workshoppal segítette a panziótulajdonosokat felkészülni a minősítésre, ami az NTAK kapcsán indított országos roadshow egyik kiemelt témája is volt. A következő állomások időpontját az ntakroadshow.hu oldalon hirdetik meg.

Szabó Árontól megtudtuk: a támogatást nyert panziók több mint 80 százaléka (557 egység) 3 csillagos, 117 panzió 4 csillagos minősítést célzott meg. Mostanra majdnem 100 panzió rendelkezik tanúsító védjeggyel, akadt olyan is, amelyik túlteljesítette a vállalt minőségi kategóriát.

Az igazgató kiemelte, a panzió üzemeltetője a minősítési folyamat által sokkal tudatosabb lesz és egy folyamatosan használható segítséget kap az egységes minőség fenntartása érdekében mind a kritériumrendszer, mind pedig a váratlan utóellenőrzések formájában.

A fejlesztések és a projektek zárásához szükséges minősítések jelenleg is intenzív ütemben zajlanak. A minősítési dömping 2020 első félévében várható, de jövő év végére az összes, pályázattal kapcsolatos minősítést szeretnék lezárni.

A folyamat ezzel nem áll meg, mivel már most érzékelhető, hogy a Kisfaludy-program hatására a támogatásban nem részesült panziók egy része is szeretné minősíttetni a szálláshelyét, hogy versenyben maradjon a minőséget garantáló védjegy megszerzésével – tette hozzá Szabó Áron.

*

A cikk eredetileg a Turimus.com Magazin novemberi számában jelent meg. Ha szeretne még több hasonló témájú cikket olvasni, kattintson IDE!