Módosult a szálláshely-szolgáltatás szabályozása

Forrás: turizmus.com

 2019. július 04. 15:16

A napokban megjelent, és legtöbb pontjában már hatályba is lépett az a kormányrendelet, amely nemcsak rendet tesz a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos fogalmak terén, hanem reflektál az ágazatban az elmúlt tíz évben végbement változásokra is. Összegyűjtöttük a legfontosabb módosításokat.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos rendeletek kiigazítása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) július 1-jei bevezetésével függ össze, a rendszernek való megfeleltetés érdekében ugyanis most jött el az ideje az egyes szálláshelytípusok korszerű meghatározásának, új fogalmak bevezetésének.

Az érintett szakmai szervezetekkel történt egyeztetést követően megszületett 155/2019. (VI. 27.) Kormányrendelet ezenkívül néhány ponton módosítja az üzemeltetési feltételeket, rendelkezik az NTAK-hoz történő csatlakozáshoz szükséges szálláshelykezelő szoftver dokumentumainak mellékeléséről a bejelentéskor, és megerősíti a jegyzők ellenőrzési jogkörét is.

 

Ágyak, szobaegységek és magánszálláshelyek

Az Airbnb-jelenségre reflektál például az egyéb szálláshelyek kategória különválasztása a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított magánszálláshelyektől.

Új fogalmak többek között a szálláshely szobaegységeinek, ágyainak, illetve befogadóképességének száma is (mostantól pl. tisztázott, hogy a két vendég részére alkalmas fekvőhely két ágynak számít), az üdülőház helyett pedig az üdülőháztelep elnevezést vezették be.

A két vendég részére alkalmas fekvőhely két ágynak számít

Fotó: Pixabay

Új üzemeltetési követelmények

A 2017 óta létező panzióminősítési rendszerben már nagy hangsúlyt kapott az alapkövetelmények között a megfelelő alváskomfort.

A legalább 13 cm vastag, jó állapotú matrac és a korszerű alvásra alkalmas higiénikus takaró (paplan, pléd), párna most a szállodák és a panziók bejelentési követelményei közé is bekerült. A szállodákban a szobák 100%-ának rendelkeznie kell fürdőszobával, zuhanyzóval és WC-vel, vagy fürdőkáddal és WC-vel az új szabályok szerint.

Az üzemeltetési követelmények pedig a következő előírásokkal egészültek ki:

  • tisztaság és higiénia a szálloda és a panzió egész területén;
  • a szállodában azonosítható személyzet,
  • a szállodáról és a panzióról weblap aktuális információkkal, vendégtájékoztató a szolgáltatásokról,
  • a vendégek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása a szálláshelyek részéről.

 

Csatlakozás az NTAK-hoz

A rendelet értelmében a szálláshely-szolgáltatók feladata az NTAK-hoz való csatlakozás, és az ő feladatuk az ehhez szükséges szálláshelykezelő szoftver beszerzése. A szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot mellékelni kell a szálláshely bejelentésekor.

 

Ellenőrzés kötelezően összeállított tervek alapján

A jegyzőknek ezentúl éves ellenőrzési tervet kell készíteniük, amelyet a tárgyévet megelőző év december 1-jéig kötelesek megküldeni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak, majd ez alapján kell végrehajtaniuk az ellenőrzést. Egy adott szálláshelyet legalább hatévenként egyszer ellenőrizniük kell.

A fenti kötelezettségek elmulasztása komoly következményekkel járhat, ugyanis – úgy tudjuk – a tervek szerint az önkormányzatok 2021-től ebben az esetben nem vehetnék igénybe az üdülőhelyi feladatok támogatását a beszedett idegenforgalmi adóval összefüggésben.

Az ellenőrzés során kiemelten vizsgálni kell, hogy a szálláshely regisztráltatta-e magát az NTAK-ba, és eleget tesz-e az adatszolgáltatási kötelezettségének. A jegyző az ellenőrzése során szakértőként elsősorban az MTÜ-t jelöli ki. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jogosult ellenőrzést kezdeményezni a jegyzőnél vagy más hatóságnál (pl. fogyasztóvédelem).

Ezzel együtt a mai piaci árakhoz igazították a kiszabható bírságok tíz éve változatlan, inflációval sem követett összegét, az eddigi duplájára.

A rendelet teljes szövege ezen a linken érhető el.