Top50 | Popovits Éva: Nincs olyan mélypont, ahonnan ne lenne kiút

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. május 05. 18:41

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Popovits Éva, az Accor Hotels kelet-közép-európai kereskedelmi igazgatója először szerepel a turizmus top50-e között.

Nagyon sikeres évet tudhat maga mögött Magyarországon az Accor szállodavállalat üzletileg és a fejlesztéseket tekintve is. A régióban összesen 23 szállodát nyitottak meg 2023-ban. Itthon is több fontos átadás történt: tavasszal megnyílt az első hazai Mövenpick márkájú szálloda, a BalaLand Szántódon, amelyet Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül címe könyve ihletett. A 109 szobás, gyermekbarát hotel piacra lépése is közelebb visz ahhoz, hogy egész éves legyen a turisztikai szezon a Balatonnál.

December közepe óta pedig a vadonatúj ibis & Tribe Budapest Stadium kombószállodájuk is fogadja a vendégeket a Népligetnél. A Tribe megnyitásával szintén egy vadonatúj hotelmárka debütált országunkban, és ez az első, eleve kombóhotelnek szánt épület idehaza. A lánc vidéken még egy egységgel bővült: a székesfehérvári Mercure szintén tavaly indult. Ezzel az Accor portfóliójához immár 25 szálloda tartozik Magyarországon.„A Covid után 2023 volt az első olyan év, amikor a 2019-es eredményeket messze túlszárnyaltuk minden mutatószám – átlagár, RevPAR és vendéglátás-árbevétel – tekintetében" – hangsúlyozta Popovits Éva.

Tavaly folytatódott a 2017-ben elkezdett együttműködésük a Sziget Fesztivállal. Az immár külföldön is sikeres ibis Music projekt Magyarországról indult, és 2018 óta globálisan is az ibis brand meghatározó eleme. Az év meghatározó eseménye volt a budapesti atlétikai világbajnokság, amely kiemelkedően sok vendéget hozott az Accor hazai szállodáiba.

Popovits Éva, az Accor Hotels kelet-közép-európai kereskedelmi igazgatója

Fotó: Tamás Pál

 

Több nemzetközi díjat nyertek el 2023-ban az Accorhoz tartozó egységek, dizájnelismerést kapott például a szántódi BalaLand és a tokaji MGallery Minaro Hotel. Az Accor hűségprogramját globális szinten jutalmazták a rangos Freddie-díjjal.

„Arra is rendkívül büszkék vagyunk, hogy az Év Ifjú Szállodása 2023 címet egyik kollégánk, a Novotel Szeged igazgatója, Niedermüller Gábor nyerte el. Az Accor mint vezető magyarországi szállodalánc számára fontos az utánpótlás nevelése és a szakemberek folyamatos képzése. Szakértő kollégáink egyetemi előadóként folyamatosan hozzájárulnak a turizmus szakos hallgatók tudásának bővítéséhez. Ezt a munkát a jövőben is folytatni fogjuk" – hangsúlyozta az igazgató.

Az Accor számára kiemelten fontos a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás, az elmúlt évben az összes magyarországi szállodájukból kivezették az egyszer használatos műanyagokat. Ezenfelül folyamatosan figyelnek arra, hogy az éttermi hulladék mennyiségét és összességében a vállalat ökológiai lábnyomát csökkentsék.

A 2024-es évet illetően ugyanakkor óvatos Popovits Éva. Meglátása szerint ez nem lesz egy könnyű időszak, mivel Budapesten nem várható igazán komoly húzóesemény idén, ezért a forgalom alakulása elsősorban attól függ, hogy mennyi szabadidős csoport tér vissza az ázsiai piacról, elsősorban a budapesti szállodákba. „Vannak azonban biztató jelek is: a közvetlen ázsiai légi járatok beindulása megalapozza a távol-keleti piacok újraépülését, ezen a téren jelentős a versenyelőnyünk a régió más városaihoz képest. A kormányzati törekvések és a Budapest Airport aktivitásai segítik ezt a trendet" – hangsúlyozta a szakember.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Popovits Éva a Kodolányi János Főiskola elvégzése után második diplomáját a JPTE Közgazdaságtudományi Karán szerezte meg. Dolgozott a Swissairnél, majd a Vista pécsi irodáját, később a Vista üzleti utaztatási részlegét vezette. 2009-ben igazolt az Accor Hotelshez, ahol először értékesítési igazgatóhelyettes, majd 2021 óta a vállalat kelet-közép-európai kereskedelmi igazgatója.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.