MTSZA: Marad pénz nyaralásra a SZÉP-kártyán az élelmiszervásárlás mellett

Forrás: turizmus.com

 2023. június 21. 11:25

Tavaly az egész éves költések mindössze 8,8 százalékát fordították élelmiszerre, nincs okunk feltételezni, hogy az arányok idén máshogy alakulnának – hangsúlyozta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a SZÉP-kártya felhasználásának átmeneti kiterjesztése kapcsán.

Amint arról lapunk is beszámolt, a kormány hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi intézkedései értelmében augusztus 1-je és december 31. között ismét megnyílik a SZÉP-kártyás fizetés lehetősége hidegélelmiszer vásárlására. Ezzel egyidejűleg a SZÉP-kártyára kedvezményesen juttatható összeghatár 200 ezer forintos megemeléséről is döntés született. Az év végéig folyamatosan érkező újabb feltöltések pedig további forgalmat generálhatnak a turisztikai szektor vállalkozásainál.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) tájékoztatása szerint a SZÉP-kártyákon jelenleg is milliárdok várnak elköltésre: 2023. május végén a kártyákon 98,6 milliárd forint állt rendelkezésre. Az alszámlák év eleji összevonása révén ráadásul kényelmesebbé, egyszerűbbé is vált velük a fizetés. A 2,6 millió kártyabirtokos idén eddig már 164,2 milliárd forintot használt fel a SZÉP-kártyákról, közel háromszor annyit, mint a 2019-es turisztikai rekordév azonos időszakában.A turisztikai szektor támogatására a kormány egyidejűleg jelentősen, több mint 40 százalékkal, 650 ezer forintra emeli az adómentesen juttatható SZÉP-kártya összeg nagyságát az augusztus–decemberi időszakban. Ezzel, bár időben eltolva, egyúttal többlet keresletet teremt a turizmusnak, az intézkedés hatására ezért a feltöltések további növekedését várja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. Az intézkedés az idei turisztikai főszezon alakulására kevéssé lesz befolyással, hiszen a főszezonra belföldi utazást tervezők közül sokan előre foglalnak, és az élelmiszer vásárlásra való felhasználás lehetősége is csak a nyár utolsó hónapjától válik lehetővé – mutatnak rá.

„A SZÉP-kártya felhasználását érintő legújabb bejelentések a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt kedvezőek. A tavalyi évben, amikor február elseje és július elseje között szintén ideiglenesen, élelmiszert is lehetett vásárolni vele, az egész éves SZÉP-kártyás költések mindössze 8,8 százalékát fordították erre. Nincs okunk feltételezni, hogy az arányok idén máshogy alakulnának.A SZÉP-kártya elsődleges felhasználási területe továbbra is a turizmus marad" – mondta Princzinger Péter, az MTSZA elnöke.

Idén már 2,6 millió munkavállaló rendelkezik SZÉP-kártyával

Fotó: 123rf.com

A munkáltatók az idei év első öt hónapjában 12 milliárd forinttal többet töltöttek fel a kártyákra, mint tavaly. Az MTSZA arra számít, hogy a kedvezményes keretösszeg emelése után a munkáltatók tovább fogják növelni a munkabérnél jóval kedvezőbb közteher mellett adható juttatások összegét. Így a kártyabirtokosok júniusban és júliusban még többet tudnak a turisztikai szolgáltatóknál költeni, augusztustól pedig még magasabb bázisból fogják költéseiket a turisztikai szolgáltatók és az élelmiszerboltok között megosztani – írták.A kártyakibocsátó bankok adatközlése alapján látható, hogy töretlen népszerűségnek örvend a SZÉP-kártya mind a munkáltatók, mind a kártyabirtokosok, mind a kártyaelfogadóhelyek körében. A cafeteria eszköz fontosságát jól mutatja, hogy idén már 2,6 millió munkavállaló rendelkezik SZÉP-kártyával, 200 ezerrel több, mint előző évben, és a kártyatulajdonosok száma mellett az elfogadóhelyek száma is növekedett – hangsúlyozza az MTSZA lapunkhoz eljuttatott közleményében.