Munkajog és adatvédelem járvány idején

Forrás: turizmus.com

 2020. március 26. 11:22

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége honlapján tette közzé a Deloitte Legal munkáltatóknak szánt útmutatóját a koronavírus idején követendő munkajogi és adatvédelmi előírásokról.

A koronavírus-járvány okozta szükséghelyzet világszerte jelentős kihívások elé állítja a munkáltatókat és a munkavállalókat egyaránt.

A kihívások megfelelő kezelésében nehézséget jelent, hogy a jelen különleges jogrendi helyzetben a hatályos szabályozási keretrendszer nem nyújt átfogóan értelmezhető, egységes eligazodási alapot - írják.

A hatályos szabályozási keretrendszer nem nyújt egységes eligazodási alapot

Fotó: 123rf.com

Számtalan kérdést felvet, hogy milyen jogosultságok illetik meg és milyen kötelezettségek hárulnak a munkáltatókra a jelen veszélyhelyzeti állapot során, hogy jogszabályi keretek között tudjanak eljárni és a rájuk rótt rendkívüli járványügyi intézkedéseknek megfelelően eleget tudjanak tenni, biztosítva emellett azt is, hogy az esetleges szükségszerűen felmerülő gazdasági, szervezeti leállás munkaerőre, működésre és hatékonyságra gyakorolt negatív hatását minimálásra tudják csökkenteni.

Az útmutató összefoglalja azokat a legfontosabb munkajogi és adatvédelmi szabályokat és hatósági iránymutatásokat, amelyek a munkáltatók számára a jelen helyzetben támpontot jelenthetnek,különös hangsúllyal a munkáltató és a munkavállaló közötti együttműködési kötelezettség teljesítésére.

Foglalkozik egyebk mellett a pandémiás cselekvési terv kidolgozásával, a munkavédelmi intézkedésekkel, azzal, hogy milyen gyakran és miről kell tájékoztatni a munkavállalókat, mire kell figyelni az otthoni munka elrendelése során, hogyan alakul a szabadság kiadása, mikortól lehet a csoportos leépítés szabályait alkalmazni, hogyan alakul a felmondási idő, és mi lesz a végkielégítéssel.

Az útmutató teljes szövege letölthető IDE kattintva.