Sokkal kevesebb a hiányzás egy szállodában, mióta bevezették a négynapos munkahetet

Forrás: turizmus.com

 2023. november 24. 13:22

Megoldódtak egy kölni szálloda munkaerő-problémái, miután az anyavállalat lehetővé tette a dolgozói számára a négynapos munkahetet.

Miközben a régióban sok vendéglátóhely kétségbeesetten arról posztol a Facebookon, hogy talán be is kell zárnia a munkaerőhiány miatt, a kölni NENI vígan elvan, pedig újabban már déli 12-től este 11-ig tart nyitva – írja a focus.de.

Az étterem a 25hours szállodalánchoz tartozik, amely tavaly tett egy bátor lépést, és az összes dolgozónak, a mosogatóktól az igazgatókig felajánlotta a négynapos munkahetet. A koncepció az, hogy hetente négy napot dolgoznak a munkatársak és három szabadnapjuk van, a napi munkaidő ezzel szemben nem nyolc, hanem kilenc óra (plusz egy 45 perces szünettel). A szabadnapokat egyszerre és egyenként is ki lehet venni. A heti munkaidő tehát négy órával kevesebb, mint az ötnapos munkahét esetén, de a fizetés ugyanannyi.

A főleg Németországban, Ausztriában és Svájcban jelen lévő 25hours kezdeményezéséről másfél évvel ezelőtt írtunk. A vállalat a kritikus munkaerőhiány miatt, a meglévő dolgozói megtartása és újak megszerzése érdekében döntött úgy, hogy megpróbálkozik a négynapos munkahéttel. Az üres állásaikra jelentkezők száma már a tesztidőszakban ugrásszerűen megnőtt.

A négynapos munkahét bevezetése sok mindent megoldott a szállodában

Fotó: 123rf.com

Marco Makowski, a kölni 25hours Hotel The Circle igazgatója szerint náluk a munkatársak 94 százaléka élt az ajánlattal. Ugyan fel kellett venniük még néhány dolgozót, de ezzel együtt, ahogy az egész vállalat számára is, sikeresnek bizonyult a koncepciójuk.

Különösen a konyhában, ahol pedig igen nagy volt a gond, stabilizálódott a helyzet, és már nincs létszámhiány. A négynapos munkahét bevezetése óta alacsony a fluktuáció, 60 százalékkal kevesebben jelentenek beteget, és túlórák sincsenek már.

A szálloda egyik rendezvényszervező munkatársa, a 25 éves Marie Christ elmondta, hogy kezdetben hozzá kellett szoknia a valamivel hosszabb napi munkaidőhöz, de a négynapos munkahét előnyeiről már nem szívesen mondana le. Bármikor el tud utazni egy hosszú hétvégére, hét közben el tud menni a fodrászhoz, koncertek után pedig másnap ki tudja magát aludni. „Így egyhamar nem fognak megszabadulni tőlem” – tette hozzá nevetve.