130 vendég távozhat a karantén alá vont tenerifei hotelből

Forrás: MTI

 2020. február 28. 09:55 / Utoljára frissítve: 2020. március 01. 20:39

A Kanári-szigetek kormánya 130 szállóvendégnek engedélyezte, hogy elhagyja a koronavírus-fertőzés miatt karantén alá vont tenerifei szállodát.

Kisebb csoportokban kezdtek távozni a vendégek abból a tenerifei szállodakomplexumból pénteken, ahol karantént rendeltek el négy napja, miután az egyik olasz turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Az első körben kilencen hagyhatták el a négycsillagos tengerparti hotelt, olyan spanyol állampolgárok, akik a Kanári-szigeteken élnek. Őket külföldi és spanyol turisták csoportja követte – közölte a helyi kormány egészségügyi tanácsosának szóvivője.A hotel 723 vendége közül 130-an távozhatnak, ugyanis mindannyian csak hétfőn érkeztek, és így nem kerültek kapcsolatba azzal a négy olasz turistával, akiknél beigazolódott a fertőzés, mivel ők addigra már kórházban voltak.A távozó vendégek tünetmentesek, de egészségi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni.

A vesztegzár alatt álló Hotel Costa Adeje Palace Tenerifén

Fotó: YouTube

Tárgyalnak a magyarok hazaszállításáról

A szállodában maradóknak sincsenek tüneteik, ezért a külföldi állampolgárok esetében a szigetek kormánya már felvette a kapcsolatot az érintett konzulátusokkal annak érdekében, hogy megszervezzék esetleges hazaszállításukat. A karantén 25 különböző nemzetiségű turistát érint.A négycsillagos tengerparti hotelben öt magyar, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család is tartózkodik.  Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzul és a Madridból érkezett konzult utasítást kapott: egyeztessenek a szomszédos országok megbízottaival, szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát.

Az államtitkár közölte, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, Magyarország repülőt küld az öt magyarért, "ha az a járható út".

Spanyolországban eddig 27 koronavírus-fertőzést regisztráltak, közülük 25-öt ezen a héten. A betegek túlnyomó többsége Olaszország északi részén járt a közelmúltban. A spanyol egészségügyi hatóságok szerint a fertőzés kockázata mérsékelt az országban.

Frissítés:

Újabb olasz vendégnél mutatták ki a koronavírust a tenerifei szállodában

A Kanári-szigetek kormányának vasárnapi közleménye szerint az újabb fertőzött egészségi állapota jó, csakúgy mint a korábban regisztrált négy páciensnek. Mindannyian ugyanannak a tízfős olasz turistacsoportnak a tagjai. A társaságból négy embert kórházban kezelnek, a többiek szállodai szobáikban vannak elkülönítve.

Sajtóbeszámolók szerint a medencés komplexumon belül – néhány elkülönített turista kivételével – a vendégek szabadon mozoghatnak, ellátásukról megfelelően gondoskodnak.