A New York-i Airbnb-hiszti a szállodáknak kedvezett, de elszálltak az árak

Forrás: turizmus.com

 2024. január 09. 16:46

Miután New York nemrégiben szinte betiltotta szigorításaival az Airbnb-t és más hasonló rövid távú bérbeadási platformokat, nőtt a kereslet a szállodák iránt, ezáltal elszálltak az árak az ünnepi szezonban.

Az ingatlan tulajdonosok az Airbnb-t mint lehetőséget látják a jövedelmük kiegészítésére és a turizmus fellendítésére. Azonban egy kevésbé pozitív mellékhatás az, hogy a gazdag házigazdák több ingatlant szereznek be vakációs bérletek céljából, ezáltal az ingatlanárakat elérhetetlen szintre emelik, és lakáshiányt teremtenek – írja hírlevelében a VIMOSZ.

A Harvard Business Review egy munkaanyagában kutatók megállapították, hogy az Airbnb hirdetések 1%-os növekedése bármely irányítószámú területen kisebb százalékos növekedést okoz mind a bérleti díjakban, mind az ingatlanárakban. Ez talán kicsinek tűnhet, de az Airbnb átlagos éves növekedése mintegy 44%, és a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez a növekedés mintegy 20%-kal járul hozzá az amerikai lakbérek átlagos éves növekedéséhez.

A tehetősebb New York-i házigazdák több ingatlant szereznek be vakációs bérletek céljából

Fotó: 123rf.com

A városok világszerte szigorúbb szabályozásokkal reagáltak: szeptembertől kezdve New Yorkban kötelezővé vált a rövid távú bérletek (30 napnál kevesebb időre bérelt egységek) regisztrációja, a házigazdáknak jelen kell lenniük a bérlés idején, és a tulajdon méretétől függetlenül legfeljebb két vendég bérelheti ki az ingatlant. A szabályok megsértése akár 5 000 dolláros bírságot is jelenthet.

Az Airbnb hirdetéseinek száma az elmúlt két hónapban hihetetlenül 75%-kal csökkent a városban, számolt be a New York Post.

A kereslet ettől függetlenül nem változott, így a Trivago Hotel Price Index szerint az átlagos szállodai szoba ára most 530 dollár éjszakánként, ami közel 20%-os növekedést jelent a hálaadás hétvégéjének áraihoz képest.