A 14 éven aluliakat igazolvány nélkül is fogadhatják a szálláshelyek

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. október 15. 17:12

Megjelent a rendelet, amely mentesíti a 14 éven aluli gyerekeket az okmánybemutatási kötelezettség alól a szálláshelyeken.

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember elsejétől minden szálláshelyen kötelező az összes vendég személyes okmányát digitálisan rögzíteni és továbbítani a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Az eredeti jogszabály a digitális adatrögzítést életkortól függetlenül kötelezővé tette, ez azonban problémákat okozott mind a szálláshelyek, mind a vendégek számára. Sok 14 éven aluli gyermek ugyanis nem rendelkezik fényképes igazolvánnyal, anélkül pedig nem fogadhatták őket a szálláshelyek.

A módosítás szerint a gyerek adatait a szülő nyilatkozata alapján is rögzítheti a szálláshely-szolgáltató

Fotó: 123rf.com

A problémát a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Magyar Turisztikai Ügynökség közbenjárásával jelezte a jogalkotó felé, s a kérés meghallgatásra talált: Novák Katalin az általa vezetett közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs utolsó ülése után bejelentette, hogy a nevezett korosztály esetében türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent a 584/2021. (X. 14.) Korm. rendelet, amely a 14. életévét be nem töltött kiskorúakat mentesíti az okmánybemutatási kötelezettség alól a szálláshelyeken 2022. január 1-jéig. A jogszabály kimondja, hogy a 14 év alattiak okmányát nem kell bemutatni a szálláshelyen, a gyerek adatait a képviselője – szülő vagy más kísérő – nyilatkozata alapján is rögzítheti a szolgáltató.A rendelet a kihirdetését követő 15. napon, azaz október 29-én lép hatályba, ez idő alatt megtörténnek a szükség informatika módosítások  a szoftverszolgáltatók bevonásával.