Ötcsillagos szállodát építene a tatai Öreg-tó partján az Avalon

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 27. 09:12

A három versenyben maradt helyszín, Balatonföldvár, Zamárdi és Tata közül az Avalon Center Kft. a következő prémium szállodáját Tata városában, az Öreg-tó déli partján szándékozik felépíteni mintegy 25 milliárd forintos beruházással.

A tervezett fejlesztést bemutató tatai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a várhatóan ötcsillagos besorolású Avalon Lake Tata szálloda 120 szobás, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedő, a természetes és épített környezeti adottságokat maximálisan figyelembe vevő fejlesztés lesz.

A sajtótájékoztatón bemutatott látványtervek perspektívában, méretben, stílusában olyan épületet mutatnak be, amely méltán csatlakozik Tata város több évszázados építészeti örökségéhez – derül ki a társaság Facebook-oldalán megosztott közleményéből.

Klasszicista stílusban épül meg a hotel, követve a műemlék istálló és a gimnázium stílusát

Fotó: tata.hu

A műemlékvédelmi és környezeti adottságok, illetve a városvezetés által megszabott kritériumok nem kis feladat elé állították a tervezőt.

„Bár mondják, hogy a kötöttségek az építészek barátai, mivel határozott irányokat tudnak mutatni, azért a tatai tó partján létrehozandó épülettől minden építész térde megremegne. Én is így voltam ezzel, hiszen a különleges helyszín különleges feltételrendszert szab, így a tervezés megkezdésekor rögtön elkezdtem kutatni a szabályzók után és itt bizony sok "barátra" leltem, mint építész. Ezalatt értem a műemléki védettséget, a Natura 2000 besorolást, illetve a Ramsari övezetet (madártanilag védett övezet)" – nyilatkozta Csikós Mihály, az Avalon Park és az Andrássy Kúria tervezője. Az előzetes híresztelésekkel szemben az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad. A szálloda tájba illeszkedő épület lesz, maximális magassága nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban valósul majd meg. Az épület semmilyen perspektívából sem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét – hangsúlyozza az Avalon.

A mintegy 25 milliárd forint összértékű beruházás legalább 120 munkahelyet teremt és évi 100 milliós összadóbevételt jelent Tata városának.

Az Avalon Center missziója, hogy a szállodafejlesztés mellett más kapcsolt, a tataiak számára értékes és használható fejlesztést is megvalósítson, ahogyan ez Szikszón és Miskolcon is tette. Ezért a hotel melletti játszóteret a tatai gyerekeknek teljesen újjávarázsolja, az egykori erdei tornapályát átalakítja és modernizálja a tó körül, és a szabadstrand területét kommunális helyiségekkel szereli fel lehetővé téve, hogy a tataiak kulturált körülmények között fürdőzhessenek ingyen – írták a közleményben.

A fejlesztők ígérik, illeszkedik a tájba az épület, a tó továbbra is szabadon körbejárható lesz

Fotó: tata.hu

A projekt részeként felújított lóistálló műemlék épületét, mely étteremként funkcionál majd – a wellnessrészleghez hasonlóan – minden tatai számára látogathatóvá teszi.

A sajtótájékoztatón Michl József ,Tata polgármestere azt mondta: „Polgármesterként kötelességem minden olyan beruházás támogatása, amely hozzájárul a város épített környezetének fejlesztéséhez, tatai munkahelyek teremtéséhez, Tata turisztikai fejlesztéséhez, adóbevételeinek növekedéséhez. A három lehetséges helyszín közül Tata városa támasztotta a legszigorúbb műemlékvédelmi és környezetvédelmi feltételeket, amelyet az Avalon Center Kft. elfogadott, és ígéretet tett a beruházáshoz kapcsolódó többletfejlesztések kivitelezésére. Ezért azt gondolom, látva az Avalon eddigi turisztikai fejlesztéseinek példáját, hosszú távú, perspektivikus jövőbeni együttműködés rajzolódik ki."

 

Organikus épületet terveztek

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tájba illeszkedő, organikus építészeti stílust megjelenítő, az élő és épített környezetet figyelembe vevő módon épül meg a szálloda. Ennek alátámasztásaként a tervezés során kikérték a Műemlékvédelmi Hivatal, a környezetvédelmi szervek, a tó speciális élővilága miatt ornitológus szakemberek véleményét és szakmai támogatását is.

A komplexumot a zöld környezetbe illesztve, fákat, facsoportokat kikerülve, azok közé rajzolta meg tervező, hogy a lehető legkisebb környezeti változással járjon az építkezés. A zöld környezet mellett a háromszintes épület tervezésekor a stílusválasztásra is hangsúlyt fektettek. Klasszicista stílusban épül meg a hotel, követve a műemlék istálló és a gimnázium stílusát.