Jogértelmezés az ötmillió beoltott után életbe lépett szabályokról (letölthető)

Forrás: turizmus.com

 2021. május 30. 11:08

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány megbízásából újabb összefoglaló anyag készült a koronavírus-járvány harmadik hullámához kapcsolódóan, május 23-tól életbe lépett új védelmi intézkedésekről annak érdekében, hogy segítse azok értelmezését a turisztikai szolgáltatók számára.

Az előző, a négymilliomodik beoltott után elrendelt enyhítéseket taglaló memorandumot egészíti ki és frissíti a jelenlegi összefoglaló, amely az ötmillió beoltott elérését követően életbe lépett szabályokat tekinti át és értelmezi.

Amint arról beszámoltunk, május 23-tól tovább enyhültek a védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályok, valamint számos korlátozást is feloldott a kormányt. Eltörölték a kijárási tilalmat, megszűnt az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek kötelező zárási időpontja, a közterületeken eltörölték a maszkviselési kötelezettséget, valamint jelentősen enyhültek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

Ezeknek a szabályoknak az áttekintésében és értelmezésében kíván segítséget nyújtani a Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulás által készített friss összefoglaló az alábbi témákra koncentrálva:

  • a védettségi igazolvány használatának a szabályai;
  • maszkviselési szabályok;
  • a kijárási korlátozás és a közterületi magatartási szabályok;
  • a rendezvénytartás szabályai;
  • a vendéglátó üzletekre, az üzletekre, a szálláshelyekre és a szabadidős létesítményekre irányadó szabályok.

 

A dokumentum részletesen taglalja a különböző típusú rendezvények (sportrendezvények, kulturális események, családi események, magánrendezvények, zenés, táncos rendezvények, egyéb rendezvények, gyűlések) megrendezésének specifikus feltételeit.

Május 23-tól üzleti rendezvényeket is lehet tartani

Fotó: 123rf.com

A vendéglátó üzletekre, az üzletekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályozás az ötmilliomodik beoltott elérését követően – a május 1-én hatályba lépett korábbi enyhítésekhez képest – leginkább a kijárási korlátozás eltörlésével, és a rendezvénytartás feltételeinek változásával összefüggésben módosult. Az új szabályokat a könnyebb áttekinthetőség érdekében táblázatos formában is szemlélteti a segédanyag.

Letöltöm az összefoglalót >>>