Az építési fázisba lépett Pécs patinás szecessziós szállodájának felújítása

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 26. 14:11

Január elsején átmenetileg bezárta kapuit a nagyközönség előtt Pécs legnagyobb kapacitású kereskedelmi szálláshelye, a Palatinus Grand Hotel, hogy a tervek szerint 2025 első negyedévében egy átfogó nagy rekonstrukciót követően nyithasson újra, immár négycsillagos szállodaként.

A komplex tervezési-, bontási- és építés-előkészítési munkafolyamatok lezárultával október elején kezdetét veszi az épület teljes körű felújításának és átalakításának építési fázisa.

A szálloda korábbi munkatársaival azóta a szomszédos Király u. 3. szám alatt januárban megnyitott Palatinus Boutique Hotel épületében találkozhatnak a vendégek.A patinás szálloda belső terei a bezárás óta sem néptelenedtek el, hiszen a vendégek helyét már január elején átvették a bontási munkálatokkal megbízott szakemberek.

palatinus_grandhotel_pecs

A bontási munkálatok befejeztével az építési fázisba lépett a szecessziós hotel felújítása

Fotó: Palatinus Grand Hotel

Az augusztus végével befejezett nagytömegű bontás során a nagyjából nyolcezer négyzetméter alapterületű épület belső tereit – a díszes reprezentatív helyiségek kivételével – egészen a tartószerkezetekig feltárták, így elbontásra került a homlokzati nyílászárók nagy része, valamennyi belső válaszfal és nyílászáró, az összes mennyezeti- és padló rétegrend, minden belső vakolat, továbbá a házat kiszolgáló gépészeti- és villamos infrastruktúrák egésze is – tájékoztatta lapunka a szálloda üzemeltetője.

palatinus_grandhotel_pecs

A belső válaszfal nagy részét lebontották

Fotó: Palatinus Grand Hotel

A most induló munkafázisban már a véglegesített új belső kialakítás építése veszi kezdetét, mely várhatóan 2024 végén fejeződik be. A beruházás során megújulnak a szálloda homlokzatai, tetőfelületei, vendégszobái, reprezentatív terei, belső közlekedési kapcsolatai, konyhatechnológiája, üzemi és személyzeti terei, valamint villamos- és gépészeti hálózatai.

A fejlesztés révén Pécs történelmi belvárosában egymás tőszomszédságában két négycsillagos besorolású, üzemeltetési hátterében közös, de kialakításában eltérő arculatú szálloda várja majd visszatérő és új vendégeket.

Ezzel a vármegyeszékhelyen elérhető legnagyobb összesített férőhely kapacitással rendelkezik majd a két szálloda: a Palatinus Boutique Hotel idén januárban átadott 29 vendégszobája mellé a Palatinus Grand Hotel 85 vadonatúj vendégszobával – köztük több lakosztállyal – nyit újra, így összesen 114 vendégszoba várja majd a vendégeket.

Emellett több helyszínen, egyidejűleg akár többszáz fős nagyrendezvények lebonyolítására is alkalmas infrastruktúra létesül.

palatinus_grandhotel_pecs

A most induló munkafázisban már a véglegesített új belső kialakítás építése veszi kezdetét

Fotó: Palatinus Grand Hotel

A projekt részben saját erőből, részben pedig a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció keretében meghirdetett Nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése című pályázat keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg – írták a közleményben.