Perspektívát követel az osztrák szállodaszövetség

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 19:27

Érvelésük szerint a turizmus újraindulása esetén biztonságosan tudnák működtetni a hoteleket, sőt még a tesztelésbe is szívesen beszállnának.

Az ÖHV (osztrák szállodaszövetség) elnöke, Michaela Reitterer közleményben reagált az osztrák turizmus újraindításának további halogatására.

Mint a a GD Consulting blog írja, 11 hónap telt el azóta, hogy először lezárták a szállodákat Ausztriában, az azóta eltelt idő több mint felében a többség zárva is tartott, és még most sem látják a végét. Reitterer szerint a növekvő bizonytalanság helyett biztos perspektívára, jövőképre van szükség az ágazatban, hogy a lefelé tartó negatív spirál megtörhessen. Érvelése szerint a szállodák már bizonyítottak: alapos és kiforrott higiéniai koncepció mentén biztonságosan tudták üzemeltetni a házakat, amikor nyitva lehettek.

Neustift im Stubaital Tirolban

Fotó: 123rf

Az egészség természetesen mindennél fontosabb – érvel Michaela Reitterer –, a szállodák ezért is öltek rengeteg időt és pénzt biztonsági koncepciók és rendszerek kidolgozásába, és lassan egy éves korona-tapasztalattal már meg tudják védeni a munkatársaikat és a vendégeket.

Nyáron már bebizonyosodott, hogy a szállodák még magas kihasználtság mellett sem játszanak szerepet a járvány terjedésében. Most az ÖHV felmérései alapján a városi és konferenciaszállodák 19 százalékos, a síszállodák 26 százalékos, a termál- és wellness-szállodák 41 százalékos kihasználtsággal kezdenének el újra működni. Az elnök rámutat: még a sokat bírált kötélpályák sem bűnösök a fertőzés terjedésében, a dél-afrikai mutáns ellenére Tirol tartományban regisztrálják a legkevesebb új megbetegedést. Reitterer szerint a számok magukért beszélnek, nem a turizmusban van a hiba.

Az ÖHV elnöke úgy látja, a tömeges tesztelés jó iránynak tűnik a járvány megfékezésében, és mivel a szövetség felmérései szerint a szállodák fele hajlandó lenne saját tesztutcát berendezni, a közleményben indítványozza, hogy a kormány vonja be tesztstratégiájába a szállodákat is.