Prémium tokaji borászattal bővül a BDPST Group portfóliója

Forrás: turizmus.com

 2023. március 03. 10:15

Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group, amely megállapodást kötött a minőségi tokaji borairól és prémium borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról.

Tőkebefektetőként a BDPST Group már erős jelenléttel rendelkezik a világörökségi védettséget élvező térségben, ugyanis a Tokaji borvidéken üzemelteti az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa-t és annak lokális és regionális ételekre specializálódott éttermét, a Bobajkát.

A Patricius Borház Zrt. megvásárlásával a holding a szálláshely szolgáltatások és vendéglátás után immár a bortermelés területén is a meghatározó szereplők közé lép elő Magyarország legrégebbi és legismertebb borvidékén – tudatta a BDPST Group szerkesztőségünkkel.

A megállapodást március 2-án írtak alá, a tranzakcióhoz kapcsolódik a Patricius Borházat körülvevő termőterületek megvétele is, ahol a jövőben tovább folyik a szőlőtermelés.

A több mint 20 éve alapított bodrogkisfaludi székhelyű Patricius Borház az UNESCO világörökségi helyszínei között jegyzett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik meghatározó borászata. Így 2016-ban elnyerte az Év Pincészete díjat, tokaji borkülönlegességei pedig számos szakmai díjban részesültek az elmúlt években. A világ legnagyobb és egyik legrangosabb borversenyeként jegyzett londoni Decanter World Wine Awards 2021-es megmérettetésén a Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja platina érmes minősítést szerzett.

„A Patricius több mint egy borászat, vagy egy márka, hiszen a borkészítésen túlmenően aktívan részt veszünk Magyarország első számú borvidéke kulturális életének szervezésében is. A szakmai és fogyasztói rendezvényeken a Tokaji borvidék kulturális és természeti értékeinek bemutatására is nagy hangsúlyt fektetünk, nagykövetként képviselve mindazt, amit a Tokaji márkanév jelent a minőségi borok kedvelőinek idehaza és külföldön. Ugyanakkor a továbblépéshez szükség van olyan tőkeerős befektetőkre, akik elkötelezettek a magyar minőségi borkészítés és a borturizmus fejlesztése iránt, emellett képesek a meglévő tradíciókra támaszkodva új lendületet adni a szakmai és üzleti építkezéshez” – fejtette ki Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója.

A közlemény szerint a BDPST Group célja, hogy olyan akvizíciókat hajtson végre, amelyek eredményeként a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítménnyel legyen jelen mindazokban a szektorokban, amelyekbe befektet. Tokaj ehhez ideális helyszínt kínál, hiszen a 5300 hektár kiterjedésű borvidék Magyarország legismertebb borrégiója, ugyanakkor mind a bortermelés, mind a borturizmus terén további jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik.

patricius

A tranzakcióhoz kapcsolódik a Patricius Borházat körülvevő termőterületek megvétele is, ahol a jövőben tovább folyik a szőlőtermelés

Fotó: BDPST Group

„Jól illeszkedik stratégiai elképzeléseinkbe a most aláírt megállapodás, hiszen a Tokaji a legismertebb magyar márkák egyike, ezáltal országimázsunk fontos része, egyúttal fontos, megóvandó világörökségi értékünk. A Patricius Borház megvétele része annak az építkezésnek, amelynek eredményeképpen a Tokaji borvidéken minden téren a meghatározó szereplők egyike lehetünk a minőségi szolgáltatások és  termékék piacán. A közvetlen üzleti célokon túl pedig ahhoz is hozzá kívánunk járulni, hogy a Tokaji márka megerősítse helyét a minőségi borok piacán és a nemzetközi borturizmus térképén egyaránt” – tette hozzá Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

Első befektetését még 2019-ben hajtotta végre a Tokaji borvidéken a BDPST Group a ma Andrássy Kúria & Spa-ként ismert szálloda megvásárlásával. Az 53 szobás tarcali szálláshely mára egy teljeskörűen korszerűsített ötcsillagos minősítésű szállodaként és rendezvényhelyszínként működik. Étterme, a Bobajka pedig a borrégió örökségének és különleges hangulatának átadásával, újragondolt regionális ételekkel várja vendégeit.

A helyi termelőkkel és borászatokkal való együttműködés mindig is fontos volt az Andrássy Kúria & Spa tulajdonosa számára, a Patricius Borház megvásárlása pedig további szinergiákat teremt mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken. A legkíméletesebb gravitációs szőlőfeldolgozási technológiát alkalmazó, 3 szintes borászati feldolgozó üzemet működtető Patricius Borház szakmai stábjának tudása és piaci elismertsége pedig optimális feltételeket kínál a további termék- és szolgáltatásfejlesztések megvalósításához – hangsúlyozták a közleményben.