Pünkösdkor az átlagnál több vendéget várnak a Balatonra

Forrás: turizmus.com

 2019. június 06. 15:44

A májusi rossz idő bebizonyította, hogy az időjárás mennyire fontos tényezője a turizmusnak. A rendezvények azonban segítettek enyhíteni a bevételkiesést.

Egyes vendéglátóhelyek és szállodák 10-20 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetnek el a tavalyihoz képest a zord május miatt. Ugyanakkor azokon a településeken, ahol erre az időszakra komolyabb rendezvényt szerveztek, ott alig volt visszaesés az értékesítési számokban. A futó- és kerékpáros versenyek ezreket vonzottak a Balatonra. A májusi kulináris akciók is sikeresek voltak, amelyek segítettek abban, hogy az időjárás okozta bevételi kieséseket tompítani tudják a helyi vállalkozók – írja a Balatoni Turizmus Szövetség közleményében.

Pünkösdkor az átlagnál is több vendégre számítanak a balatoni rendezvényeken, mert sokan a rossz idő miatt későbbre halasztották tavaszi pihenésüket. Ilyen rendezvények lesznek például a Pünkösdi Szezonnyitó Napok Balatongyörökön, a Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik, a Levendulaszüret Kőröshegyen, a Pünkösdi Fesztivál Siófokon, a Pünkösdi vigasságok Zalakaroson és Hévízen, a Pünkösdi eljegyzés Badacsonyban vagy a Várfesztivál Szigligeten, de több helyszínen szerveznek kincsvadászatokat is Füred Kapitány, a balatoni mesehős segítségével.

Pünkösdkor az átlagnál is több vendégre számítanak a balatoni rendezvényeken

Fotó: nyitottbalaton.hu

Ezeket a rendezvényeket a Nyitott Balaton akció keretén belül szervezik meg. Céljuk megmutatni, hogy a Balaton régió nemcsak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot nyújtani, amiért érdemes ideutazni.

Idén tavasszal 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység vesz részt az akcióban, közülük 30 szálláshelyen kettő áráért, három éjszakát is eltölthetünk. Annak érdekében, hogy ebben az időszakban is vonzó legyen a Balaton, több mint 150 programot szerveztek a turisztikai szakemberek – idézte Fekete Tamást, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökét a közlemény.

A pünkösdi időszak előfoglalási adatairól itt írtunk.