5000 egyetem kutatási teljesítményét böngészhetjük ezen a felületen

Forrás: turizmus.com

 2024. május 31. 09:09

A Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait, Oxfordtól Tokióig. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

A hagyományos rangsorok helyett árnyaltabb, többdimenziós perspektívából mutatja be az egyetemek tudományos eredményességét az az adatvizualizációs eszközt, amelyet május 29-én mutatott be a Budapesti Corvinus Egyetem Kollektív Tanulás Központ (CCL) kutatócsoportja. A nyilvánosan, ingyenesen használható online felület, a Rankless.org interaktív módon illusztrálja több ezer egyetem tudományos tevékenységét. A fejlesztés az OpenAlex, egy több mint 200 millió művet tartalmazó nyílt bibliográfiai adatkészlet adatait használja. A rangsorokon túllépve fedezhetjük fel az egyes intézmények földrajzi és tematikus hatásait, színes képet kapva ezáltal az akadémiai befolyásukról is - közölték.

a Rankless.org interaktív módon illusztrálja több ezer egyetem tudományos tevékenységét

Fotó: 123rf.com

A Corvinusszal kapcsolatban például látható, hogy kutatóik 2019 óta több mint 700 publikációt írtak, és más szerzők mintegy négyezerszer idézték tanulmányaikat. Ha leszűrjük az egyetem teljesítményét tudományterület szerint, látszik, hogy a Corvinus leginkább az üzlet, menedzsment és számvitel kutatásában jár elöl. Ezen a téren a Rankless 339 corvinusos tudományos írást jelez, és azt is mutatja, hogy az összes corvinusos hivatkozás csaknem 30 százaléka tartozik ide. Aki kifejezetten egy részterületre, például a számvitelre kíváncsi, láthatja, hogy 59 publikáció született ebben a témában a Corvinuson, és 101-szer hivatkoztak ilyen corvinusos írásokra ebben az időszakban.

5000 egyetem kutatási teljesítményét böngészhetjük

Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinus földrajzi szűrése szerint pedig egy-két kattintással látható, hogy a holland intézmények közül az Rotterdami Erasmus Egyetemmel közösen, közgazdaságtanban 8 tudományos írás született corvinusos szerzővel - fogalmaztak.

A felület a felsőoktatási intézmények összehasonlítására is alkalmas, segít megérteni egy-egy intézmény más egyetemekre gyakorolt befolyását.

Az egyetem a közelmúltban a zöldmosásról közölt friss kutatási eredményeket.