Rekordév lehet 2024 a magyar turizmusban, kiemelkedő növekedés a szálláshelyeken

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 09:52

Az év első 3 hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek, az ágazat 14%-kal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma.

Kifejezetten erős negyedéves eredményeket ért el a turizmus a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A vendégéjszakák mellett a vendégek száma is jelentősen növekedett. Január és március között összesen 2,9 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre. Számuk 18%-kal magasabb, mint 2023 első három hónapjában. A vendégek több mint fele belföldi utazó volt, vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni az év első három hónapjában. 14%-kal többen, mint egy évvel korábban, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72%-a származott a hazai turistáktól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye szerint.A külföldi vendégek száma az előző évhez képest közel negyedével bővült, a szálláshelyek forgalmának közel felét ők biztosították. Márciusig 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A külföldi szálláshelyi forgalom 16%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból közel 300 ezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett országunkba ebben az időszakban.

A Balatonnál is közel 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek

Fotó: 123rf.com

Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutató kapcsán elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat. Január és március között 1,2 millió vendég érkezett Budapestre, 23%-kal többen, mint 2023 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 millió volt a fővárosban, ez 14%-kal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten – közölték.

A vidéki Magyarországon 1,7 millió vendég foglalt szállást, az egy évvel korábban mértnél mintegy 15%-kal többen. A vendégéjszakák száma 13%-kal növekedett az előző évi időszakhoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ezer

Fotó: MTI

A térségek közel felénél kétszámjegyű volt a növekedés. A szálláshelyek forgalma alapján legnépszerűbb térségünk az első negyedévben is a Balaton volt 877 ezer éjszakával, ezt követte a Mátra-Bükk (463 ezer) és Budapest környéke (450 ezer). A legnagyobb mértékű, az országos növekedés átlagát is jelentősen meghaladó ütemű forgalombővülést ugyanakkor a Sopron-Fertő (32%), Debrecen és térsége (30%), valamint Bük-Sárvár (28%) ért el, de a Balatonnál is közel 20%-os forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

A legnépszerűbb települések a fővárost követően valamennyien fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár.

Országszerte 60%-ban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeket pedig 27%-uk választotta. Vidéken ugyanakkor a hotelek részesedése ennél nagyobb, 63%-os volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakatergóriában magasabb volt a kapacitás-kihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevételei, millió forint

Fotó: MTI

Az NTAK-adatok szerint a szálláshelyek összesen közel 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 2023 első negyedévéhez képest 17%-os növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13%-os emelkedést jelent.