Jó előszezonra készülnek a balatoni szállodák

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 17. 12:54

Várhatóan telt házas lesz az idei első hosszú hétvége a Balatonnál. A hosszú hétvégék mellett a kedvezményekkel járó hétköznapokat is ajánlják a tóparti hotelek és magánszálláshelyek.

"A 2019. évi árbevétel realizálása vagy annak akár a túlteljesítése a balatoni szállodák idei célja. Bízunk benne, hogy mostantól már csak a vendégek minél magasabb szintű kiszolgálására koncentrálhatunk, és végre elfelejthetjük a 'valahogy túlélni' stratégiát – mondta a Turizmus.com-nak a balatonfüredi Hotel Golden Lake Resort tulajdonosa, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője.

Rádóczy Andreától megtudtuk: a március 15-i hétvégére már most több tóparti szállodában 40-50, de akad, ahol 70 százalékos a telítettség, így várhatóan telt házas lesz az idei első hosszú hétvége. Ugyanakkor azt javasolja, hogy a 3-4 napos hétvégék, az ünnepek és a nyári főszezon helyett érdemesebb a kevésbé frekventált időszakokat, a szállodákban rendkívül kedvezményes árakkal kínált hétköznapokat választani.

"A világ bármely pontján elhelyezkedő szálláshelyekhez hasonlóan a magyar szállodák is az adott kereslet alapján határozzák meg kínálati áraikat. Ezért hónapokkal a tervezett utazás előtt akár még az előző év árain is foglalhatunk. Azonban minél közelebbi az utazás időpontja, annál magasabb szobaárral szükséges kalkulálni – hangsúlyozta. – A keresleti tényezők mellett meg kell említeni a szektoronkénti áremelések szállodai kínálati árakra gyakorolt, felfelé húzó hatását. Így például az energia- és az élelmiszerárak emelkedését, vagy a komoly munkaerőhiány hiánnyal küzdő szállodaiparra háruló toborzási költségeket" – fejtette ki RádóczyAndrea.

Szigliget vitorláskikötője. Várhatóan telt házas lesz az idei első hosszú hétvége a Balatonnál

Fotó: 123rf.com

Dinamikus árképzéssel dolgozik a balatoni térség legnagyobb szállodája, a siófoki Hotel Azúr is, ahol kihasználva a kereslet élénkülését és figyelemmel kísérve a konkurenciát, kétszámjegyű áremeléssel számolnak – tudtuk meg a szálloda értékesítési és marketingigazgatójától. Sternóczky Balázs érdeklődésünkre elmondta: jelenleg belföldi vendégeik vannak, és 40-50 százalékos a foglaltság, de március 15-re és húsvétra biztosan telt házasok lesznek.

Már szállingóznak a cseh és a német vendégek Hévízre, és a hazaiak köréből is folyamatosak a március 15-re szóló és a húsvéti foglalások –  mondta érdeklődésünkre a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke. Lajkó Ferenc nem titkolta, némi áremelés a helyi panzióknál, apartman- és vendégházaknál is történt, de biztos benne: vendégeik méltányolni fogják azt.

Az üdülőhely 214 magánszálláshely-kiadójának többsége –  köszönhetően a Kisfaludy-program szálláshely-fejlesztési pályázatán elnyert együttesen 1,3 milliárd forintnak és a helyi önkormányzat 15 milliós minőségfejlesztési támogatásának – a korábbiaknál komfortosabb, magasabb szintű vendéglátásra rendezkedett be, és azok is szintet léptek, akik nem pályáztak. Sokan barátságos kerti bútorokat vásároltak, napelemes fűtésre álltak át és több helyütt árnyékolt gépkocsiparkoló várja a vendégeket. "Jó előszezon előtt állunk" – fogalmazott Lajkó Ferenc.

Szavait megerősítik a Szallas.hu adatai is, a portálon az előfoglalások száma már most meghaladja a tavalyit.