Bakancslistás hajóétterem nyitott újra a Dunán

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. április 16. 21:09

Három év kihagyás után, a korábbinál könnyedebb, lazább vendéglátóhelyként, á la carte éttermi szolgáltatásokkal kibővülve nyitott újra áprilisban a Duna-part népszerű állóhajója, a Spoon the Boat a vendégek előtt. Az újdonságokat a fedélzeten mutatta be az üzemeltető a sajtó munkatársainak.

A Covid óta egészen mostanáig rendezvényhelyszínként működő hajókomplexumon az elmúlt hónapokban gépészeti felújítás és arculati ráncfelvarrás is történt, de megőrizték a Spoon eredeti stílusjegyeit. A hajóétterem üzemeltetését 2020 nyarán átvevő Eventrend Group most látta elérkezettnek az időt arra, hogy á la carte vendéglátóhelyként is újra megnyissa a hajóéttermet, amely teljesen új személyzettel és átalakított gasztronómiai koncepcióval tért vissza.

 

Helyek a fedélzeten

A pesti szállodasor előtti Duna-parton kikötött állóhajón 1600 négyzetméternyi vendégtérből lehet gyönyörködni a világörökségi panorámában, a fedélzeten két belső terem, két panorámás terasz, télikert, négy bárpult és három konyha (az egyik látványkonyha) gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról, és újdonság, hogy immár saját cukrászatuk is van. A beltéri, 90 férőhelyes Cafe alkalmas családi és üzleti megbeszélésekhez, valamint nagyobb rendezvények megtartására. A könnyed eleganciával berendezett Lounge rendezvényteremként 130 főt képes befogadni. A hófehér, csupaüveg, fűthető és hűthető Télikertben 55 személyt tudnak leülni.

A Caféban szakítottak a fehér abroszos terítéssel

Fotó: Eventrend Group

Egyelőre még csak a belső termekben lehet ebédelni, vacsorázni, a teraszokat a tervek szerint májusban nyitják meg, ahol külön bármenüvel és snackekkel várják majd a vendégeket. Tervük, hogy a hajó orrában növényekkel és kényelmes ülőbútorokkal berendezve kellemes lounge hangulatot teremtsenek, és a Duna felé is kijárattal rendelkező dohányzóteraszon át a vízen érkező turistacsoportokat is tudják fogadni.

 

Megújult gasztrokoncepció

"A dizájn maradt, de a korábbi fehér abroszos megjelenésen lazítva, egy könnyedebb irányba, a magyar és a nemzetközi vendégek számára is közérthető és szerethető gasztronómia felé mozdultunk el, amely ötvözi a hagyományokra építő, magyar kortárs konyhát az aktuális nemzetközi kínálattal" – hallhattuk Semperger Szabolcs ügyvezetőtől a bejáráson, aki Szabó Ákossal közösen vezeti a Spoon the Boatot.

A Lounge termet a legkülönbözőbb elrendezésekben tudják alakítani

Fotó: Eventrend Group

A konyha élére a nagy tapasztalatú Kovács Árpád séfet igazolták le, aki az elmúlt években olyan éttermeket vezetett, mint a 21 Magyar Vendéglő, a Pierrot, a Speiz és a La Perle Noir, de élete eddigi legizgalmasabb kihívásának a Felix Kitchen and Bar megnyitását és Budapest legjobb éttermei közé emelését tartja. Az étlapon egyaránt szerepelnek a magyar konyha klasszikusai (így gulyásleves csipetkével, paprikás csirke tojásos galuskával) kortárs technikákkal bemutatva, valamint a kozmopolita fine bisztró stílus nemzetközi ételei (pho leves, osso bucco, tofu teriyaki, parajos papardelle), de a vegetáriánusokra is gondoltak. Mi a bátaszéki csirkéből készült pho levest, az egészben sült currys, kókuszos karfiolt lencsével, valamint desszertként a karamell mousse-t földimogyoró ropogóssal és sárgabarackkal kóstoltuk meg, és mindegyiket nagyon finomnak találtuk.

Rozé kacsamell, zöldséges ázsiai sült tészta, pak-choi

Fotó: Eventrend Group

Viszonylag szűk étlappal, magas minőségű szezonális alapanyagokból dolgoznak, finom, de nem újragondolt csavarokat rejtenek a közönség által jól ismert ételekben. Ahogy Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group egyik tulajdonosa fogalmazott, az étlapot úgy állították össze, hogy minden, Budapestet nagy számban látogató nemzet turistái találhassanak rajta kedvükre való fogást. Mert nincsenek kétségeik, hogy vendégeik nagy részét (számításaik szerint 70 százalékát) a külföldi turisták adják majd, de remélik, hogy az új stílussal sikerül megszólítaniuk a hazai vendégeket is.

 

Szerelembe esni Budapesttel

Az üzemeltetők célja, hogy a Spoon az egyedi lokáció, a világörökségi panoráma és a kozmopolita fine bisztró stílusú gasztronómia hármasával olyan kivételes élményt nyújtson, amellyel vendégeit azonnal szerelembe ejti Budapesttel, ezt fejezi ki választott szlogenjük, a "Fall in Love with Budapest" is.

Májusban nyitják újra a fedélzeti teraszt

Fotó: Eventrend Group

A Spoon újranyitásával egy újabb vendéglátóhellyel bővült az Eventrend Group „bakancslistás kollekciója", amelybe ezenkívül a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Főőrség, a Városliget Étterem és Kávézó, a Séf Asztala, valamint a Nagyvásárcsarnokban található Fakanál tartozik. Ezeket közös térképpel, marketinggel népszerűsítik, és ajándék itallal igyekeznek átcsalogatni az egyik egységükbe betérő vendégeket a többi helyszínre – tudtuk meg Nagy Gábortól, a cégcsoport társtulajdonosától.