Reagál a Szallas.hu a GVH ajánlásaira a Booking-ügyben: fontos a piaci verseny és az átláthatóság

Forrás: turizmus.com

 2023. október 20. 19:47

Az ajánlatok sokszínűsége, az árak összehasonlíthatósága is versenyhelyzetet teremt a szállásközvetítés piacán. Az átlátható folyamatokkal, az elkülöníthető pénzkezeléssel megteremthető a garantált kifizetés és pénzvisszafizetés – reagált a Szallas.hu a GVH-vizsgálatot követő hatósági ajánlásokra.

A Szallas.hu is támogatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatában megállapított árverseny fontosságát – közölte az online foglalási oldal azt követően, hogy a hatóság lezárta a Booking.com ellen indított vizsgálatát, és ma nyilvánosságra hozta az ezzel kapcsolatban tett jogalkotási javaslatait. A GVH egyebek között azt javasolja, hogy jogszabály tiltsa meg az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat az online szálláspiacon, emellett javítanák a szállásadók helyzetét a nyárihoz hasonló, a Booking.com fizetési késlekedése okozta tömeges piaci problémák hatékony kezelésében.

 

Összehasonlítható árak

A Szallas.hu szerint a verseny élénkítését szolgálhatja a széles szálláskínálat is és az összehasonlítható árak, melyek egyidejűleg leginkább a szállásfoglaló oldalakon tudnak megvalósulni. Amennyiben a felhasználók a szállásközvetítő oldalon végeznek keresést, az általuk megadott keresési szempontok után egy listaoldalon tájékozódhatnak a keresési feltételeiknek leginkább megfelelő szállásajánlatokról. Azzal, hogy a szállásközvetítő megteremti annak lehetőségét, hogy az ajánlatok árait a felhasználók egymással összehasonlíthassák, már önmagában árversenyt eredményez – írták a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Ár alapú rangsorolás is válaszható a szállásfoglalásnál

Fotó: 123rf.com

„Az ár mellett az ajánlat további részletei, mint a vendégértékelések, a fotók, az elhelyezkedés stb. is fontosak, hiszen ezek mentén lehet érdemben összevetni a különböző lehetőségeket, végül pedig döntést hozni a foglalást illetően" – mondta Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatóját.

 

Keresési találatok rangsorolása szűrőkkel

A legnagyobb magyar foglalási oldal reagált a nemzeti versenyhatóság azon javaslatára is, hogy a szállásközvetítők tegyék átláthatóvá a platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait. A GVH szerint a szolgáltatók ugyanis gyakran előbbre sorolják azokat a szállásadókat, amelyek magasabb jutalékot fizetnek részükre – ezt azonban nem mindig adják érthető, észlelhető módon a fogyasztók tudomására.

A Szallas.hu ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szállásközvetítők gyakorlata egymástól eltérő lehet. Az ő oldalukon a megadott keresési feltételekkel és szűrőkkel létrehozott listaoldal találatainak sorrendjét a felhasználó a saját preferenciái alapján rendezheti. Az alapértelmezett beállítás ugyan az "ajánlásunk szerint" rendezés, de szabadon választható még a vendégértékelések, illetve az ár alapú rangsorolás is. Ennek beállításával minden vendég a maga számára legmegfelelőbb ajánlatokat jelenítheti meg az első helyeken, és ezekből válogathat – írták.

 

Elérhetőség, panaszkezelés, kifizetések

A GVH jelentéstervezetében kiemelte a szállásközvetítő oldalak elérhetőségének és panaszkezelési folyamataik átláthatóságának, hatékonyságának fontosságát is. A Szallas.hu ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, a vendégeken túl a partnerei számára is rendelkezésre áll magyar nyelvű ügyfélszolgálattal, ahol fogadják a regisztrációs igényekkel kapcsolatos kérdéseket is, de az aktív szállásadókat is támogatják, például az adminisztrációs felület beállítási lehetőségeivel és kifizetésekkel kapcsolatban is.

Kiemelik azt is, hogy a Szallas.hu Zrt. garantálja a kifizetéseket és a pénzvisszatérítést mind a vendégek, mind a partnerek irányába. Ezt az erre a célra létrehozott óvadéki számla teszi lehetővé, ami a cég egyéb pénzügyi tranzakcióitól teljesen elkülönítve biztosít teret a kifizetésekből és pénzvisszatérítésekből adódó pénzmozgásoknak. Így a Szallas.hu Zrt. az előre meghatározott feltételek szerint utalja tovább a befizetett összegeket, amely a vendégeknek védelmet nyújt a kötbérmentes időszak alatt történő lemondások visszafizetése esetén.