Szalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. február 15. 16:09

A BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara 2019-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A jubileum kiváló alkalom volt arra, hogy áttekintsék a jövőbe mutató értékeiket, ám egy évvel később a berobbant járvány miatt kénytelenek voltak újraszervezni és -tervezni.

Az egyetem turizmus-vendéglátás alapképzésének piaci részesedése továbbra is 50 százalék feletti, kedvelt a külföldi hallgatók körében is – emelte ki évértékelőjében Szalók Csilla, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus-vendéglátás Intézetének vezetője.

A turizmus-vendéglátás szak népszerűsége ugyanakkor csökkent az elmúlt két évben, hiszen a pandémia a turizmus-vendéglátó szektort érintette a legsúlyosabban – mutatott rá.

„Még nem drasztikus a diákok létszámának csökkenése, de érezhető. Fő kihívás, hogy az oktatás erősen gyakorlatcentrikus, sok gyakorlati és projektórát kellett kiváltani, és a szakmai gyakorlatokat úgy kellett megszervezni, hogy a turisztikai vállalkozások nem, vagy csak korlátozottan tudtak hallgatókat fogadni. A külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek is bezárultak. A teljes online oktatás kezdetben komoly kihívást jelentett diáknak, tanárnak egyaránt” – magyarázta az intézményvezető.

Szalók Csilla: Az egyetemet elvégzők zöme itthon szeretne elhelyezkedni

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

A pandémia okozta bizonytalanság miatt nem véletlen, hogy sok diák inkább a pénzügyi szektor irányába fordult, hiszen jelenleg úgy tűnik, ez hosszabb távon biztonságosabb megélhetést kínál.Az intézetvezető szerint az egyetemet elvégzők zöme szereti a szakmáját, itthon szeretne elhelyezkedni. „Diplománkkal, a szerzett szakmai, digitális és idegen nyelvi kompetenciákkal kiváló elhelyezkedési esélyeik vannak bármely szektorban. A szakmában tartásuk érdekében a munkáltatóknak jobban meg kell becsülni és ösztönözni a fiatal pályakezdőket, hisz óriási problémákkal küszködik a vendéglátó-turisztikai munkaerőpiac. Fontos megérteni a mostani generációk igényeit és ennek megfelelően tenni vonzóbbá a munkahelyeket.”A 2020 szeptemberében indult turizmus-vendéglátás alapképzés már 2 félév szakmai gyakorlatot biztosít a hallgatóik számára. A szakmai gyakorlatok a tanulás és a munka összekapcsolása révén fontos szerepet játszanak a hallgatók személyes fejlődésében, készségeiknek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolásában, a munka világába való könnyebb átmenet biztosításában – emelte ki Szalók Csilla.

A Budapesti Gazdasági Egyetem, mint az alkalmazott tudományok egyeteme elkötelezett a jövő felelős szakembereinek képzésében. Ehhez óriási segítséget nyújtanak a hazai szakmai szervezetekkel való együttműködések. Fontos, hogy a szakmai gyakorlatok során, ahol a hallgatók először találkoznak a munka világával milyen benyomások érik. „Meg kell nyerni a hallgatókat” – hangsúlyozta.

Szalók Csilla tapasztalatai szerint most az idegenforgalomban, vendéglátásban a frissen végzett fiatalok számára a kiindulás a nettó 300 ezer forint, de a munkáltatók egyéb kedvezményekkel – rugalmas munkaidő, szakmaiéletpálya-modell, szabadnapok stb. – is tudják motiválni őket.Az oktatási intézményben a vírus kreálta gondok ellenére a hangulat optimista. „Az egyetem átalakult, az állami fenntartást átvette az alapítványi, és biztos vagyok benne a kollégáimmal együtt, hogy ezzel az oktatási infrastruktúra is jelentősen javul. A bérezés terén már jelentős előrelépés történt. A Covid-járvány pozitív hozadéka, hogy még összetartóbb lett a közösségünk, fejlődtek digitális kompetenciáink, a változásokra való gyors alkalmazkodás képessége erősödött” – összegezte a szakember.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.

Kapcsolódó cikkek