A SZÉP-kártyákon „alvó pénz” elköltésére ösztönöz a kormány

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 18:58

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” van a SZÉP-kártya-tulajdonosoknál – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kártyákon lévő kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében a kormány felkéri a SZÉP-kártya-szolgáltatókat, hogy értesítsék azokat az ügyfeleiket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll rendelkezésre a számláján – olvasható a kormany.hu-n.

2023-ban minden eddiginél magasabb összeget, összesen 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók SZÉP-kártyákra, amely negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-es feltöltést (354,7 milliárd forint). Ebben a kormány is ösztönözte őket azzal, hogy az éves – 450 ezer forintos – kereten felül tavaly augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhattak a SZÉP-kártyákra. Az intézkedésnek köszönhetően így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható cafeteria keretösszege, és a pénzt hidegélelmiszerek vásárlására is fel lehetett használni.

A kártyabirtokosok összesen több mint 449,4 milliárd forintot költöttek a SZÉP-kártyákról tavaly, de hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” beragadt náluk – írták a közleményben.

A kártyabirtokosok több mint 449,4 milliárd forintot költöttek a SZÉP-kártyákról tavaly

Fotó: 123rf.com

Emlékeztetnek, a kormány 2011-ben azzal a céllal hozta létre a SZÉP-kártyát, mint béren kívüli juttatási formát, hogy a családokat segítve támogassa a munkavállalók rekreációját, valamint erősítse a hazai turisztikai és vendéglátóipart a kereslet bővítésén és a fogyasztás növelésén keresztül. Ahhoz, hogy a SZÉP-kártya betöltse a neki szánt szerepet, szükség van arra, hogy a családok éljenek a pihenés, a közös időtöltés lehetőségével és felhasználják a rendelkezésükre álló összegeket – fogalmaztak.

A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést, amelynek érdekében 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat, a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával tovább kell növelni a munkaerő-piaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A SZÉP-kártyákon lévő források felhasználása is ez utóbbihoz járul hozzá – olvasható a közleményben.