Színpompás Madárkalauzt adott ki a tatai csúcsétterem

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. október 15. 10:53

A hazai csúcsgasztronómia jeles étterme, a tatai Platán kiadásában megjelent kötet segít felfedezni a város és környéke páratlanul gazdag madárvilágát.

A tatai Öreg-tó és környéke a vadludak gyülekezőhelyeként vált európai hírűvé, de a környék számos védett, fokozottan védett madárfaj pihenő- és fészkelőhelye. Tatán a természeti és épített környezet egymásba fonódik, a madarakat európai viszonylatban is egyedülálló módon, a város szívében, szinte testközelből lehet megfigyelni. A település néhány évvel ezelőtt "Ramsari Város" rangot kapott: évtizedek óta az egyik legfontosabb nemzetközi vizes élőhelyekről és vízimadarak védelméről rendelkező listán szerepel, mint ramsari terület, illetve része az EU ökológiai hálózatának, a biológiai sokféleséget védő Natura 2000 hálózatnak is. Szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét. A lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a vizek városát, de ha több időnk van, akkor kétszáznál is több madárfajt figyelhetünk meg a környéken.

Kókay Szabolcs akvarellen is megörökítette a vadludakat a tatai Öreg-tónál

Forrás: Kókay Szabolcs

A most megjelent Madárkalauz a vidék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be, de felhívja a figyelmet a táj ökológiai értékeinek megőrzésére is. A kötetet Csonka Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írta, a részletgazdag illusztrációkat Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

A Madárkalauz szerzői, Kókay Szabolcs (b) és Csonka Péter (j) Varga Viviennel, a Platán ügyvezető igazgatójával

Fotó: Gáncs Erika

A szerzők régóta tervezték, hogy kalauzt készítenek a Tatán és környékén élő madárfajokról. Elképzelésük szerencsésen találkozott a természetközeliséget gasztronómiai és építészeti koncepciójában egyaránt fókuszba állító Platánéval, együttműködésükből így született meg a környék lenyűgözően gazdag madárvilágát bemutató kötet, amelyet magyar és angol nyelven is kiadtak.

 

Történelem, természet, csúcsgasztronómia

Az egykori Esterházy-birtok tóparti épületében működő Platán filozófiája a hagyományok, a történelmi és a természeti értékek megőrzésére épül. A 13 éve nyílt éttermet ma már az ország legjobbjai között jegyzik. Ebben komoly szerepe van a Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megvalósult átalakulásnak is. A közös munka nyomán a Platán Bisztró mellett megszületett a Platán Gourmet Étterem is, amely idén második alkalommal kapta meg a Dining Guide Év Legjobb Vidéki Étterme címet.

A Platán nyitása óta folyamatosan bővül: ma már saját kertészetet működtetnek, az egykori Eszterházy-birtok több, különálló épületében szálláshelyet, gourmet pékséget, cukrászdát, tóparti teraszt, kioszkot, az Udvarházhoz kapcsolódó várárokban pedig tájba simuló, építészeti díjas wellnessegységet is kialakítottak.

A Madárkalauz a vidék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be

Fotó: Kókay Szabolcs

A Madárkalauz színpompás festményei november közepéig láthatók a tatai Esterházy-kastélyban, a Platán weboldán pedig egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére – a befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül.