Takács Márton: Itthon is érvényesülnek a nemzetközi hotelpiaci trendek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 01. 16:27

Tíz év szállodaiparra, turizmusra és stratégiára fókuszáló tanácsadói munka után nagy változást hozott a 2021-es év Takács Márton életében: a szakember a Moore Global Budapesten nyíló irodájában a Hotel és turizmus tanácsadói divízió vezetője lett. Sikeres éven, izgalmas projekteken vannak túl.

A Magyarországon újonnan piacra lépő cégcsoport szakterülete a stratégiai és fejlesztési tanácsadás, szoros együttműködésben tulajdonosokkal, fejlesztőkkel, finanszírozókkal, üzemeltetőkkel, önkormányzatokkal.

„Cégcsoportunk különlegességét a struktúra gazdagsága és a szolgáltatások komplexitása adja. Üzletágaink egymást segítik, a nemzetközi háttér dinamizmust ad, a kettő együttesen nagy hozzáadott értéket jelent” – vázolta fel a vállalatban lévő erőt a szakember. Irodájuk már az első évben komoly piaci részesedést szerzett, árbevételben és a munkatársak számában – a különböző üzletágaknál együttesen jelenleg 110 fő dolgozik – egyaránt hozta a stratégiai célokat.

Takács Márton: Meggyőződésünk, hogy idén nagyot ugorhat a nemzetközi és a hazai turizmus

Fotó: Moore Global

A bankokkal és tulajdonosokkal együttműködve hotelszakértői előkészítői munkát végeznek, az adott szállodaprojekt megálmodásától kezdve a bankfinanszírozáson át egészen a jövőbeni üzemeltető kiválasztásáig. A hazai turizmus iparágba az üzletágakon átívelően is be tudtak kapcsolódni: könyvelnek és bérszámfejtenek nemzetközi branddel rendelkező szállodát, könyvvizsgálnak hazai hoteleket, adótanácsadással látnak el iparági szereplőt.

„Hogy konkrétumokról is szó essen: az elmúlt évben teljeskörűen megvalósítottunk és lezártunk egy budapesti, nemzetközi márkakapcsolatú, nagy volumenű (több mint 200 szobás) beruházást, kísértünk egy másik, az egyik nyugat-magyarországi termáldesztinációban lévő szállodaprojektet” – magyarázta szerkesztőségünknek a szakember. Jegyeznek egy fővárosi, előkészítési fázisban lévő, vegyes funkciójú ingatlanfejlesztést is, melynek fontos eleme a szintén több mint 200 szobakapacitású szálláshely.

A cégcsoport belistázott, elfogadott szakértője a finanszírozó bankoknak, velük folyamatosan egyeztetnek a beruházások előremozdításáról. „A projektek értékelésénél megfigyelhető enyhe konzervativizmus, hiszen a többi kereskedelmi ingatlanosztály működtetése talán kevésbé komplex, és nem rendelkezik ennyi sajátossággal, mint a szálláshelyeké. Ebben a helyzetben igyekszünk a bankok és beruházók segítségére lenni” – beszélt egy másik, fontos törekvésükről a szakember.

A napi teendők mellett maguk is „építkezésbe” kezdtek: a hazai iroda folyamatos előkészítő munkát végzett a Moore Global szektorcsoportjának indítására. (A 2022 februárjában megalakult Hotel és turizmus munkacsoport élére Takács Mártont választották – a szerk.).Jó hír, hogy a nemzetközi hotelpiaci trendeket érvényesülni látják Magyarországon is, mindezek alapján egyértelműen bizakodóak. Meggyőződésük, hogy az utazási korlátozások ideje az év első felében lejár, s az idén nagyot ugorhat a nemzetközi és a hazai turizmus.

Jelentős javulásra számítanak a budapesti szállodapiacon és a külföldi vendégforgalmat is fogadó vidéki szállodák teljesítményében egyaránt.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.