Telt házat és magas szobaárakat hozott a fővárosi szállodáknak az atlétikai vb

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 21. 16:08

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, Flesch Tamás szerint a szövetséghez tartozó szállodák teltházzal üzemelnek az atlétikai vb ideje alatt.

A hétvégén rajtolt az atlétikai világbajnokság Budapesten, ráadásul az államalapítás ünnepének apropóján is rengeteg program várta az érdeklődőket. Nem is csoda, hogy mindez a fővárosba vonzotta a turistákat – külföldről és belföldről egyaránt – derül ki a napi.hu cikkéből.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke elmondta, az augusztus egyébként is kiemelkedő, foglalásokban gazdag időszak szokott lenni a budapesti szállodák számára is. Az év egyik legjobban teljesítő hónapja ez. Ezek az események pedig gyakorlatilag bebetonozzák a szállásadók számára a lehetőséget, hogy emeltebb áron is telt házzal tudjanak üzemelni az érintett időszakban.

A legnagyobb pozitívum a szállodaipar számára, hogy magas áron van most teltház a budapesti szálláshelyeken. Az augusztus 20. és az atlétikai világbajnokság egészen biztosan sokat nyom a latba a magas foglalásszámokban. Ezeknek köszönhetően a külföldiek és a vidéki magyar lakosság is nagyobb eséllyel tölt el néhány napot a városban. Miután a szállodavezetők már jó előre biztosak voltak abban, hogy teltház lesz ebben az időszakban, magabiztosan tartotta mindenki emeltebb szinten az árait – nyilatkozta a lapnak Flesch Tamás.

Magasban a szállodai árak, akárcsak a női távolugrás döntőjének résztvevői

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elárulta, arra ugyan a szövetségnek nincs rálátása, hogy a magánszállásadók is magasabb áron tudják-e kiadni ilyenkor a szobáikat, apartmanjaikat, de azt gyanítja, igen. „Mindenki a maga kategóriájában, a maga lehetőségeihez mérten drágított. Ha az ötcsillagos hotel árat emel, az hatással van a négycsillagosra, az is valamelyest drágábban kínálhatja a szolgáltatását, és így tovább, egészen a hostelekig, magán szállásadókig" – fejtette ki.

A Turizmus.com megkeresésére a szakember hozzátette: az atlétikai világbajnokság idején az árak 15-20 százalékkal magasabbak az ebben az időszakban megszokottnál.Várhatóan nem csak augusztusban megy magas foglaltsággal és jó áron a város, várakozásaik a folytatásra nézve is pozitívak. Ugyan csak rövid időre látnak előre, de az őszre több nagy létszámú rendezvényt, konferenciát várnak, a pozitív tendencia tehát a következő hónapokban is folytatódhat – nyilatkozta lapunknak az MSZÉSZ-elnök.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) korábbi közlése szerint egyébként már a múlt hét közepén 340 ezer, a világbajnokság időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka külföldi látogatókhoz köthető.

A világbajnokság idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldi vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele jelentkezett a szállodáknál – a 60 százalékuk a négy és ötcsillagos hotelekbe szól −, míg a foglalások közel 40 százalékát magánszálláshelyeken és egyéb szálláshelyeken regisztrálták – tudatta az MTÜ. Flesch kiemelte, nem csupán annak van jelentősége, hogy magára az eseményre érkeznek látogatók, hanem a marketing szempontjából is sokat jelent. A 2017-es úszó-világbajnokságnál is látszott, hogy az eseményt világszerte milliók követik televízión keresztül, nap mint nap látják így Budapest egy-egy szeletét, ami később extra vendégéjszakákban realizálódhat – mondta.

Az MSZÉSZ elnöke megjegyezte, a Budapestre látogató külföldiek rendszerint nem szándékosan időzítik a látogatásukat úgy, hogy beleessen az államalapítási ünnepségsorozat, inkább csak szerencsés véletlen, ha így alakul. A tűzijáték viszont jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb élménynek éljék meg a budapesti látogatásukat.

Kifejezetten turistacsalogatóként inkább belföldön működik a MSZÉSZ-elnök szerint az augusztus 20-ai ünnepségsorozat.