Már 340 ezer vendégéjszakát foglaltak Budapestre az atlétikai vb-re

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 16. 12:14

Több mint 200 országból több mint 2100 sportoló érkezik Magyarországra augusztus 19. és 27. között az atlétikai világbajnokságra. A versenyzőkkel együtt számtalan szurkoló is jön Budapestre a világ minden tájáról.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai szerint már most közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók.

Az NTAK adatai alapján augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz. Ausztráliából, Indiából, Kínából éppúgy foglaltak szállást a fővárosi szálláshelyekre erre az időszakra, mint Dél-Afrikából, Tunéziából vagy éppen Argentínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. A legfőbb küldőország között megtaláljuk hazánk hagyományosan meghatározó piacait is. Minden tizedik vendégéjszaka foglalás Izraelből, az Egyesült Királyságból vagy Németországból érkezett, Spanyolországból és Olaszországból pedig a fővárosi szálláshelyek 6-6%-át foglalták le előre.

A vb idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldi vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele jelentkezett a szállodáknál – a 60%-uk a 4 és 5 csillagos hotelekbe szól −, míg a foglalások majd 40%-át magánszálláshelyeken és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A 110 ezer, belföldi vendégtől beérkezett vendégéjszaka-foglalás mintegy 80%-át szintén a fővárosi szállodákban regisztrálták, ezek kétharmada a 4 és 5 csillagos szállodákba szól.

Hajókkal is lehet majd utazni az atlétikai vb helyszínére

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az MTÜ közleményében hangsúlyozza, a sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő turisztikai ágazat. Az atlétikai világbajnoksághoz mérhető nemzetközi megmérettetések különösen nagy jelentőséggel bírnak a hazai turisztikai szektor teljesítményében. A sportversenyek látogatói a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat.

„Az atlétikai világbajnokságnak jelentős turisztikai hatása van, hiszen nemcsak a verseny idejére látogatnak hazánkba a szurkolók, hanem lehetőség szerint meghosszabbítják útjukat, hogy jobban felfedezzék fővárosunkat vagy a vidéki településeket – emelte ki Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. – Azonban még náluk is többen vannak azok, akik TV-n keresztül követik majd a versenyszámokat. Közel egymilliárd embert érnek el majd a közvetítések, melyet megsokszoroznak a versenyzők és a szurkolók által feltöltött közösségi médiás posztok is. Ezek mind jó hírét viszik Magyarországnak. Mind azt mondják el, milyen élményekkel teli, biztonságos úti cél hazánk. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, ezalatt az idő alatt rajtunk lesz a világ szeme. Ennek turisztikai jelentősége és hosszú távú hatása szinte megbecsülhetetlen" – tette hozzá a vezérigazgató.

Szurkolói zóna a Hősök terén

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Németh Balázs, a Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Az atlétikai világbajnokság történelmi jelentőségű Magyarország és a hazai turizmus számára. Immár a számok is egyre erősebben és mindennél egyértelműbben bizonyítják, hogy hatása messze túlmutat azon a kilenc napon, amíg a versenyek zajlanak. A világ harmadik legnagyobb sporteseménye lehetőség arra, hogy a legjobb arcunkat mutassuk a világ felé: azon dolgozunk, hogy minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát rendezzük meg, ami képes arra, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig is pozitív benyomást hagyjon Magyarországról a nézőkben, akár a helyszínen a stadionban, akár a világ bármely táján televízión követik az eseményeket" – mondta.

Az MTÜ rámutat arra is, hogy az atlétikai világbajnokság – ahogyan minden nagy nézettségű, nemzetközi sportverseny, mint például az idén megrendezett férfi kézilabda Európa-bajnokság, a FINA Vizes Világbajnokság vagy a Formula1 Magyar Nagydíj – jelentős szerepet játszik Magyarország nemzetközi imázsépítésében is. Jól mutatja ezt, hogy története során először vette fel Budapestet a világ tíz legnagyobb sportvárosát összesítő rangsorába a BCW sporttal foglalkozó svájci tanácsadó cég. A rangos elismeréshez a nemzetközi sportesemények mellett olyan budapesti sportlétesítmény-fejlesztések is hozzájárultak, mint a Puskás Aréna vagy az MVM Dome – írták a közleményben.