Közel 300 résztvevő az MSZÉSZ közgyűlésén

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. november 24. 17:14

Felnőtt korba érkezett a szállodaszövetség, az elmúlt másfél évtizedben nagy és befolyásos szervezetté nőtte ki magát – hangsúlyozta Niklai Ákos, aki elnöki beszámolójában a piaci trendeket és kihívásokat is számba vette az MSZÉSZ őszi közgyűlésén.

Nagy számú részvételt regisztrált az MSZÉSZ az idei őszi közgyűlésén, közel 300 tag ment el Bükfürdőre, hogy találkozzon a kollégákkal és meghallgassa az érdekfeszítő előadásokat, amelyek két központi téma, a digitalizációs kihívások és az ágazatot sújtó drámai munkaerőhiány köré szerveződtek.

A közgyűlés nyitó momentumaként felolvasták Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos üdvözlő levelét, aki külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott eleget tenni az MSZÉSZ meghívásának. A házigazda Caramell Premium Resort igazgatójának, Glázer Tamásnak és Bükfürdő polgármesterének, Németh Sándornak köszöntő szavai után hagyományosan Niklai Ákos elnöki beszámolója nyitotta meg az előadások sorát.

Glázer Tamás köszöntője

Az elnök összegezte, hogy az MSZÉSZ milyen szolgáltatásokat nyújt a folyamatosan növekvő tagságának - jelenleg 557 tagja van, köztük mintegy 400 szálloda. A havi Trendriport és a szállodapiaci helyzetértékelések mellett új vállalkozása a szervezetnek a szobafoglaltság előrejelzése, egyelőre csak a budapesti szállodák részvételével. A szövetség idén is több rendezvényt szervezett (Év Szállodája verseny, tavaszi régióülések, Expat Meeting a külföldi szállodaigazgatóknak, Országos Gunst András Portásverseny, Zöld Szálloda), valamint aktívan támogatta Budapest olimpiai pályázatát a szállodai előszerződések kialakításában, majd elfogadtatásában egy országos roadshow keretében.

Niklai Ákos elnöki beszámolója

Niklai Ákos kitért a szállodaipar elmúlt másfél évtizedes teljesítményére is. Örvendetes, hogy 2000 és 2015 között a vendégéjszakák számának növekedése (+70%) meghaladta a szobakapacitás növekedését (+42%), ami elsősorban a belföldi forgalom bővülésének köszönhető (+114%). A külföldi forgalom országosan 45 százalékkal nőtt, vidéken azonban stagnált, a Balatonnál pedig drámaian, 40 százalékkal visszaesett. Bár még mindig Németország áll az első helyen a küldő országok között, figyelemre méltó, hogy 2000 óta csaknem felére esett vissza a német vendégéjszakák száma. Az elnök szerint érdemes lenne elemezni ennek az okait, mivel Csehországban és Ausztriában nem történt ilyen mértékű visszaesés a német forgalomban. Hazánk ugyanakkor rendkívül népszerűvé vált a környező országokban, elsősorban Csehországban, Romániában és Lengyelországban.

A javuló forgalmi mutatók ellenére a szállodaipar tevékenységének gyengeségét mutatja, hogy az elmúlt 15 évben az átlagos szobaár-növekedés nem volt képes az inflációt meghaladni, tehát reálértéken stagnáltak az árak.

A szövetség előrejelzése szerint 2017-ben tovább erősödik a belföldi kereslet, a külpiacokat tekintve a szomszédos országokból erős, a nyugati államokból mérsékelt növekedésre számítanak.

 

Niklai Ákos beszámolt arról is, hogyan alakult kapcsolatuk a formálódó turisztikai kormányzattal, amiről korábban itt írtunk. Többek között elmondta, hogy továbbra is biztosított a Hotelstars nemzeti védjegyrendszer közös működtetése az állami turizmusirányítással. Reményét fejezte ki, hogy a turizmus deklarált fejlesztésére bejelentett jelentős forrásokból a szállodák régóta esedékes minőségi fejlesztésére is jut majd.

Kitért a szövetségi érdek-képviseleti munka két további „forró” témájára is. Az egyik világprobléma: a közösségi szállásmegosztók tevékenységének megfelelő szabályozása, hogy a „pálya ne lejtsen” a javukra. A másik a turizmus-vendéglátás egyetemi oktatásának amúgy is drámai helyzete, amit most tovább súlyosbít egy Emmi-rendelet, mely a 2017-től belépő hallgatók gyakorlati oktatását az eddigi egy félévről 3 hónapra csökkenti.

A szállodaszövetség legfrissebb fejlesztése saját honlapjának megújítása, amelyet a közgyűlésen mutattak be. Az új, reszponzív oldal attraktívabb külső megjelenéssel és felhasználóbarátabb megoldásokkal várja a hah.hu címre látogatókat.