TOP50 – Awad Zuhair és Hamdan Sameer: Nem mondunk le a portfólió színesítéséről

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2023. február 08. 15:20

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Mellow Mood Hotels tulajdonosai a kezdetektől szerepelnek a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy kategóriánként (attrakció, befektető, gasztronómia, kreatív, szakmai szervezet, szállodaipar, utaztatók) csoportosítottuk az ágazat szereplőit – a szerk.

*

A jelenleg tíz szállodát üzemeltető, ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó Mellow Mood Hotels 2022-ben, eltekintve a mindenkit érintő nehézségektől, jó évet tudhat maga mögött. Az esztendő során két nagyobb fejlesztés történt a cégcsoportnál. Ezek közül az egyiket a 2020-ban átalakított és teljesen megújított Impulso Fashion Hotel sikere inspirálta: a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy kibővítik és felújítják a korábbi Cosmo City Hotelt annak érdekében, hogy a szálloda magasabb kategóriába kerüljön. A kivitelezés 2022 tavaszán fejeződött be, és a Váci utcai épület egy kategóriával feljebb lépve 48, az év során szállodai dizájndíjjal is értékelt szobával, négycsillagos hotelként, Alta Moda Fashion Hotel néven nyitott meg.

A szállodák mellett a cégcsoport elkezdett egy vendéglátói részleget is felépíteni. Ennek egyik eleme a Baalbek Libanoni Étterem újbóli megnyitása, amely korábban, 2015-től a Klotild-palotában működött, azonban az épület eladása miatt később bezárt. Nemcsak a Mellow Mood Hotelsnek, hanem a városnak is hiányzott azonban a Baalbek. Az étterem pár száz méterrel arrébb, a Belgrád rakpart 22. alatt talált rá otthonára, ahol új, modern dizájnnal várja vendégeit. Az autentikus libanoni ízek és a vendégszeretet maradt a régi.

Awad Zuhair (b) és Hamdan Sameer (j), a Mellow Mood Hotels tulajdonosai

Fotó: Dombóvári Judit

A koronavírus-járvány után és a szomszédban jelenleg is zajló háborús események miatt a szállodaipar szereplőinek jelentős nehézségekkel kell szembenézniük. A tulajdonosok továbbra is úgy vélik, hogy a szállodaipar útja előrevezet, ennek kulcsa az alkalmazkodóképesség és a bátor fejlesztési döntések. Mint mondják, a koronavírus-járvány hatékonyabb operációra tanított, az energiaforrások drágulása pedig egy sor olyan fejlesztést indított el, amelyek eredménye a hatékony energiafelhasználás. Ezek a változások jelenleg a túlélésben segítenek, egy vélhetőleg szerencsésebb időszakban pedig már a működési profitot növelhetik.

Középtávon mindketten stabilizálódott és fejlődő piaci környezetet prognosztizálnak, ezért több további projekt előkészítésén dolgoznak, továbbra sem mondanak le a portfólió színesítéséről és bővítéséről. Ennek egyik formája a saját fejlesztésű szállodák üzemeltetésén kívül olyan szállodák üzemeltetése, amelyek esetében az ingatlan más tulajdonában áll. Korábban mindig volt ilyen ház a Mellow Mood Hotels kezelésében, most szeretnének ehhez a hagyományhoz visszatérni. Úgy gondolják, hogy jelentős szállodafejlesztési tapasztalataik birtokában hatékony segítséget tudnak nyújtani az ingatlan fejlesztőjének, hiszen a szálloda értékének megteremtése a tervezőasztalon kezdődik el. A már megépített hotelek esetében az üzemeltetési feladatok mellett a tulajdonos által fontos ingatlanbefektetői szempontokat is értik, hiszen ők maguk is jelentős számú szálloda tulajdonosai.

Egybehangzóan így fogalmaznak: „Szeretjük ezt a szakmát, ugyanazzal a szenvedéllyel tervezzük a legújabb projektünket, mint az elsőt. Ezt az inspirációt táplálják bennünk a kollégáink is, akik közül többen már több mint húsz éve vannak velünk.”

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)